Det är LRF Konsults lönsamhetsbarometer som visar att småföretagen i regionen (Östergötland och Västergötland) tappat 1,6 procentenheter i lönsamhet. Man är visserligen bara strax under snittet för landet, men det är den största negativa förändringen i Sverige.
Enligt LRF Konsult beror tappet till stor del på att arbetskraften blivit dyrare när länet i snabb takt utvecklas till en attraktiv storstadsregion.
– Samtidigt ser vi hur rekryteringen ökat och det kostar pengar initialt. Så kostnadsmassan, främst personalbiten, har blivit större senaste tiden, säger Jessica Steen, kontorschef på LRF Konsult i Linköping.
Läge att passa på
Några som känner av det tuffa klimatet är Farid Tafazoli och Tomas Gergi på hälsobaren Ensalada på Ågatan i Linköping. De drog igång verksamheten i mars och har fått slita hårt sedan dess. Just personalbiten är en av svårigheterna.
– Vi hade räknat med att kunna få hit någon på praktik. Men på Arbetsförmedlingen sa de att det inte går längre utan man måste anställa. Och då kostar det ju, säger Farid Tafazoli.
För att vända regionens negativa trend har LRF Konsult flera tips. Att hänga med i digitaliseringen är ett av dem.
– Vi ser att administrativa kostnader fortfarande är en stor post. I dag finns enkla, moderna hjälpmedel för att administrera sin ekonomi och på så sätt underlätta och spara pengar, säger Jessica Steen.
– Sedan hoppas vi på bra politiska beslut, och jobbar hårt för dem. Just nu finns en lättnad i arbetsgivaravgifterna om man som enmansföretagare vill plocka in sin första anställda. Så går man i de tankarna kan det vara läge att passa på.
Jobbar dubbelt
Farid och Tomas på Ensalada har försökt ta till sig av knepen och kommer att kämpa vidare, trots att det är tufft. Förutom alla timmar de lägger på salladsbaren, utan att kunna plocka ut någon lön, jobbar de halvtid på sina tidigare arbetsplatser.
– Det blir 16-timmarsdagar. Men vi kämpar på och satsar vidare. Nästa vecka utökar vi menyn med varma rätter, till exempel soppor och pajer, avslöjar Tomas Gergi.