Vid en presskonferens på måndagen beskrev Marie Morell (M), Per Larsson (KD) och Andreas Westöö (L) det ekonomiska läget som ansträngt. Regionen har varslat 900 medarbetare om uppsägning.
– Vi hade en ryggsäck på 1,7 miljarder kronor inom sjukvården sedan 2023 och det är svårt att vända den kostnaden. Vi har kommit en bra bit på vägen och den ekonomi som finns här, i budgeten för 2024, ser vi inte att vi kommer att komma till ett nollresultat under 2024, sade regionstyrelsens ordförande, Marie Morell och fortsatte:
– Vi har ett underskott under 2024 men ser ändå att det börjar vända. Vi ser det på minskade hyrkostnader och liknande. Den här planen är det vi jobbar utifrån, men får vi inte till varslet som tänkt får det konsekvenser. Det är en förutsättning.
Andreas Westöö, 1:e vice ordförande i regionstyrelsen, utesluter inte att regionen kan behöva ta till fler åtgärder för att få en ekonomi i balans.
– Allt i den här processen just nu är känsligt. Vi ser en del positiva effekter av åtgärderna, och det är helt nödvändigt att det går som vi planerat. Arbetet pågår inte bara under hösten utan också under 2025. Annars måste vi vidta andra åtgärder.
Enligt Marie Morell måste regionen i rådande läge fokusera på kärnverksamheterna.
– Vi har använt begrepp som "back to basic". Vi måste se till att bygga verksamheten stabil från grunden. Vi har också en samverkan med Sverigedemokraterna i den här budgeten. Det är att ta ansvar för situationen regionen har hamnat i.
Per Larsson, ordförande i regionutvecklingsnämnden, framhöll att partiernas strategiprogram, med mål om en långsiktigt hållbar ekonomi, är grunden till budgeten. Marie Morell underströk att den östgötska vården ska vara tillgänglig.
– Just nu har vi ett ansträngt läge, men här finns i grunden en generalplan. Där är målet att få till en god tillgänglighet för medborgarna. Det är ett viktigt fokus under 2025 när vi går över till att inte vara i den akuta fasen kring varsel och så vidare. Då bör vi fokusera på att komma tillbaka till dit vi ska vara som region, med en tillgänglig verksamhet.
Den strama budgeten till trots görs ändå en del satsningar på vården. Andreas Westöö berättade att det finns pengar avsatta för att satsa på ST-läkare i primärvården. Hälso- och sjukvårdsnämnden får också en ökad budget på 50 miljoner kronor, bland annat för ökade kostnader av till exempel läkemedel och utomlänsvård.
– Linköpings cancercenter är en satsning vi jobbar med där och vi kommer att göra en engångssatsning för att stärka upp det. Vi behöver knyta ihop olika verksamheter på ett mer strukturerat sätt, sade Marie Morell om några av satsningarna.
Sammanlagt är det 102 miljoner kronor som är nya och fördelade till verksamheterna under 2025.
– Allt kostar pengar naturligtvis och det har varit ett par tuffa år. Under pandemin drog kostnaderna iväg. Det arbetar vi intensivt med för att vända. Planen är att vända tillbaka och på sikt, till 2027, ha ett eget kapital igen, sade regionstyrelsens ordförande och fortsatte:
– Vi kommer att hamna på minussidan de kommande åren, vi bär med oss en tung ryggsäck, och vi har fått en del förskjutningar på att vi inte får effekt från dag ett när vi vidtar de här åtgärderna. Vi måste vara försiktiga och hålla i de pengar som kommer in via statsbidrag och så vidare, att vi inte bara automatiskt skickar ut dem till verksamheterna.
Prognosen ser dystrare ut i den här budgeten?
– På SKR:s siffror trodde man att nedgången skulle bli kortare kopplat till pensionskostnader och så vidare men den har tagit längre tid. Vår omställning, när vi får en förskjutning, skjuter också vi en del av kostnaderna framåt, sade Marie Morell.
Hur säkra är ni på att läget kommer vara okej 2027?
– Det måste det vara. Vi har inte de resurserna annars. Östergötland måste tillbaka till en kostnadsnivå som är relevant. Vi kan inte ha det tredje högsta kostnadsläget i Sverige, sade Marie Morell.
– Om vi inte får de effekterna som vi ser framför oss just nu måste vi vidta andra åtgärder. De åtgärder vi arbetar med nu som vi förväntar oss effekter av i sen höst är en del av det, sade Andreas Westöö.
Vad kan det vara för andra åtgärder?
– I dagsläget finns inga såna planer. Vi har ett omställningsarbete just nu där vi gör åtgärder som ingen vill göra. Vi har medarbetare som till hösten får negativa besked och vi har verksamheter som ska ställas om. Det är mycket pengar som vi förväntar oss få effekt av genom de här förändringarna. Men om vi inte trodde på dem hade vi inte tagit de tuffa besluten, sade Andreas Westöö.
Regionen kommer inte att få en ekonomi i balans under innevarande år.
Hur stort minusresultat förväntar ni er under 2024?
– På totalen, för regionen som helhet, är det minus 1,43 miljarder. Vi hade budgeterat för 605 miljoner. Det är en skillnad på drygt 800 miljoner. Men vi får tänka på vad vi gick in med för ryggsäck med 1,7 miljarder kronor i underskott i sjukvården. Vi har fått en förskjutning i omställningarna och får inte en helårseffekt under 2024, men vi ser att det börjar vända på flera områden. Men det krävs att varslet omsätts. Det kan låta hemskt men det är de kostnaderna vi behöver bli av med för att få ihop ekonomin i slutändan, sade Marie Morell.