Det är styrelseledamoten Rutger Starwing (M), som vill ha ärendet ytterligare utrett.
Torsdag 8 december har styrelsen månadssammanträde och Starwing har begärt att uppgörelsen med brandmannen beskrivs närmare av räddningstjänstens förbundsdirektör och de Socialdemokratiska ordförandena.
– Skillnaden i informationen som givits till den övriga styrelsen och det som framkommit i tidningsartiklarna gör att frågetecken uppstår, anser Rutger Starwing (M).
Granskningen visade dyrare utköp
I juni betalade ledningen för Räddningstjänsten i Östergötland (RTÖG) en brandman för att sluta. Konflikten hade pågått sedan i januari. Brandmannen fick då ett plötsligt varsel om uppsägning. RTÖG hävdade att hans verksamhet i sitt privata företag som kunde konkurrera med och skada förtroendet för RTÖG.
Då förbundsdirektören för RTÖG kommenterade utköpet i juni uppgavs att utköpet kostade en miljon kronor.
Tidningens kontroll visade sedan att slutsumman för utköpet istället blev 1,5 miljoner kronor ur räddningstjänstens budget.
Förutom att RTÖG betalade 30 månadslöner till brandmannen skulle organisationen också betala sociala avgifter på cirka 300 000 kronor och lön till brandmannen då han var skild från sitt arbete, som kostade ytterligare närmare 200 000 kronor.
"Uppgifter överensstämmer inte"
Styrelsen för RTÖG leds av ordförande Håkan Liljeblad (S). Då tidningen i november ställde frågor om att utköpet blev dyrare svarade Liljeblad att det var ”självklart”.
Enligt Liljeblad har styrelsen varit informerad om ärendet.
Rutger Starwing (M) anser att informationen som RTÖG:s ledning och de båda S-ordförandena har delgivit styrelsen om ärendet, och uppgifter som framkommit i media, inte överensstämmer.
– Därför ser jag mig tvingad att begära upp ärendet på dagordningen igen, säger han.
RTÖG
kringgick arbetsrätten
Enligt Lagen om offentlig anställning (LOA) och kollektivavtal kan offentliga arbetsgivare förbjuda anställda att ha vissa bisysslor. Enligt LOA ska arbetsgivaren informera om förbudet skriftligt för att ge den anställde en chans att upphöra med bisysslan.
Tidningens granskning har visat att RTÖG kringgick arbetsrätten. Brandmannen fick aldrig något förbud. Hans fackliga företrädare Ledarna hävdade att uppsägningen var ogiltig. Arbetsgivaren erbjöd brandmannen pengar för att sluta.
Konflikten har upprört delar av personalen inom RTÖG som uppfattar att brandmannen slutade på fel grunder. Enligt de tre fackliga organisationerna Vision, Kommunal och Brandmännens riksförbund, som representerar anställda inom räddningstjänsten, har konflikten inverkat negativt på den psykosociala arbetsmiljön.