Miljardpaket för obevakade övergångar

Säkerheten utmed svenska järnvägar ska förbättras. De obevakade övergångarna utanför Kisa och Falerum, där två personer omkom i början av året, kommer att prioriteras.

Östergötland 31 oktober 2019 20:30

Under torsdagen lämnade Trafikverket in en lista till regeringen över de 180 obevakade järnvägsövergångar runt om i landet som man avser att åtgärda fram till år 2025.

Paketet är kostnadsberäknat till cirka tre miljarder kronor och här ingår övergången mellan Kisa och Rimsforsa där en man i 35-årsåldern omkom efter att ha blivit påkörd av ett tåg den 19 januari  i år och övergången mellan Falerum och Överum där en man i 30-årsåldern dog efter en olycka mellan en bil och ett tåg bara några dagar senare, den 23 januari.

 

Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, menar att det har dröjt alldeles för länge innan ett åtgärdsprogram för övergångarna kommit till stånd.

– Det här borde naturligtvis ha skett tidigare, men nu är listan över prioriterade projekt klar, säger han.

 

Vid övergången mellan Kisa och Rimsforsa ligger Trafikverket i förhandlingar med markägarna för att kunna göra vissa justeringar av markytan vid korsningen och för att kunna förse platsen med ljussignaler.

Vid spåret utanför Falerum handlar det i första hand om röjning av skog för att förbättra sikten.

Paketet för samtliga 180 övergångar är kostnadsberäknat till 3 miljarder kronor.

– Vår förhoppning är att komma igång så snart som möjligt. I Kisa för vi diskussioner med markägaren om en överenskommelse, men målsättningen är att arbetet där ska starta nästa år, säger Bengt Olsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa