Mejeriföretag i länet i konkurs

Mejeriföretaget Blåklint AB har begärt sig själv i konkurs. Orsaken är för låg försäljning, enligt grundaren Lars-Gunnar Samuelsson.

Lars-Gunnar Samuelsson, Blåklint AB.

Lars-Gunnar Samuelsson, Blåklint AB.

Foto: Anders Törnström

Östergötland2017-01-31 07:05

– Vi har inte lyckats sälja tillräckligt mycket. Vi har legat lite högre i prisnivå, det har vi gjort för att klara omkostnaderna. Men det hjälper inte när de större ligger så lågt, säger Lars-Gunnar Samuelsson.

Han ställde om sitt jordbruk för 25 år sedan till ekologisk drift och registrerade bolaget Blåklint AB 2010. Företaget har de senaste året synts på mejerihyllorna i många butiker i länet, och blivit allt mer välkänt för sina Krav-märkta produkter. Men för några dagar sedan försattes det i konkurs på egen begäran.

– Det fanns inget annat att göra. I dag (måndag) har jag tecknat ett avtal med Emåmejeriet, genom konkursboet. Jag kommer att hjälpa dem. En önskan jag har haft är att de ska behålla varumärket Blåklint. Jag har fullt förtroende för vd:n Patrik Evertsson som jag har känt länge, säger Lars-Gunnar Samuelsson.

Patrik Evertsson på Emåmejeriet i Hultsfred säger att produktionen ska gå i gång så fort som möjligt.

– Jag vill behålla alla värden. Vi tror på Lars-Gunnars engagemang för närproducerat och ekologiskt. Produktionen blir kvar på mejeriet Hjordnära i Hjo ett tag till, sedan kan den flyttas till Hultsfred. Jag tar inte med någon anställd just nu. Först handlar det bara att få fart på det här, säger han.

Emåmejeriet omsätter cirka 70 miljoner kronor och processar bland annat Östgötamjölks produkter.

– Ska vi ha en chans mot de stora mejerierna så måste bönderna gå samman. Visst kan man satsa på ett mejeri i Östergötland. Men det kräver väldigt stora investeringar, konstaterar Patrik Evertsson.

Blåklints sortiment blir kvar till en början. Men Evertsson tror på en ny produkt i raden.

– Ekologiskt smör. Vi har i dag ett bra konventionellt smör. Därmed finns det goda förutsättningar för en ekologisk produktion. Det finns väldigt lite av den varan på marknaden, säger Patrik Evertsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!