Bristen på halvledare har vi hört om. Halvbyggda bilar står still på världens löpande band i väntan på materialet till deras elektronikkomponenter.
Även såmaskiner och gaffeltruckar innehåller numera datorer. På Mjölbys två stora industriföretag Väderstad AB och Toyota Material Handling jobbar inköpsavdelningarna stenhårt för att få fram komponenter. Men även basmaterial som stålplåt är det ont om. Och priserna rakar i höjden.
– Det har varit en besvärlig situation under de snart ett och ett halvt år som pandemin pågått. Det har varit en klar obalans mellan utbud och efterfrågan, säger Thomas Wiesgickl, inköpsdirektör på Väderstad AB.
I början av pandemin var det många leverantörer som i rädsla för en kommande lågkonjunktur drog ner sin produktion och minskade personalstyrkan. Särskilt gäller det utländska leverantörer. Att efter en snabb neddragning komma upp i tidigare produktion tar tid och leder till fördröjningar. Dagens produktionsströmmar är komplicerade och företagens materialleveranser inbegriper produktionsmoment som utförs i många länder i flera världsdelar. Inte minst gäller det elektroniska komponenter.
– Många leverantörer i Asien införde produktionsstopp våren 2020 medan vi i stort sett arbetade på som vanligt, säger Thomas Wiesgickl.
Viss minskning av produktionstakten infördes. På Väderstad hade man två extra veckors produktionsstopp förra sommaren. Toyota MH har inte stoppat produktionen men sade upp omkring 200 inhyrda medarbetare på kollektivsidan. På tjänstemannasidan var det deltidspermitteringar under en del av året.
– Nu har vi återanställt. Och inte bara de som slutade. Vi har ökat totalt med 500 personer och orderingången är all time high just nu, säger vd Kristian Björkman.
På båda företagen lägger man just nu mycket tid på att hitta leveransvägar och anpassa produktionen.
– Vi har kunnat hitta nya arbetssätt för att undvika produktionsstopp. Men det kostar mycket energi och arbete för oss, menar Thomas Wiesgickl.
Har det varit skillnad på svenska och utländska leverantörer?
– Jag tycker att de asiatiska leverantörerna varit bäst, menar Kristian Björkman. Där har utmaningen varit transporterna. Leverantörerna är i dag så integrerade med varandra. Även en svensk leverantör är beroende av leveranser från till exempel Kina. Supply-kedjan har blivit otroligt komplex.
Brist på material trissar upp priserna, och även kostnaden för transporter ökar.
– Det är obalans sedan förra året när det gäller materialtransporter, och blev inte direkt bättre av grundstötningen i Suezkanalen som ledde till förseningar i transporter från Asien, säger Thomas Wiesgickl.
Drabbar det kunderna?
– Så här långt har vi klarat det bra. Vår stora utmaning nu är att vi har en orderbok som är fantastisk, och vi kommer att få leva med längre ledtider framöver, säger Kristian Björkman på Toyota.
På Väderstad AB är det framför allt de elektroniska delarna som man ser utmaningar med framöver. Men under 2020 var det även problem att få fram stålplåt och stålrör.
Vad kan ni göra åt detta?
– Under ett och ett halvt år har vår syn förändrats på riskförebyggande, menar Thomas Wiesgickl. Vi upptäcker risker med leveranser tidigare och arbetar snabbare med att planera om vår produktion och hitta nya potentiella leverantörer. Vi har lärt oss mycket när det gäller att ha koll på riskfaktorer.