Knappt en vecka före jul förra året hade Martina Gustafsson handlat julklappar med sina föräldrar. Hon stannade bilen utanför pappa Bo Ericsons lägenhetsport i Norrköping för att lasta ur paketen. När hon återvände till bilen satt där en parkeringsbot.
– Jag var bara borta från bilen i tio minuter, berättar Martina.
Boten på 500 kronor var inte skriven på en gul remsa som de flesta är vana vid. Den var i stället skriven på ett förtryckt A4-papper.
På boten stod fel adress, fel tidpunkt och fel bilmärke var ikryssat, något som kunde ge Martina skäl att bestrida boten.
– Inget stämde, tidpunkten stämde inte. Det var så dåligt skrivet att jag trodde det var en bluff. Jag har fått böter förut, ska jag erkänna, och det brukar vara gula lappar och inte A4-papper.
Där Martina parkerade finns ett förbud mot att parkera, men förbudet gäller inte om i- och urlastning pågår, vilket enligt henne var fallet.
Martina valde att inte betala summan på böteslappen eller bestrida den eftersom hon inte trodde att den var giltig.
Företaget som stod på böteslappen är Brucari AB, som ägs av fastighetsägaren Bruno Carinci.
Martina säger att hon hade velat ringa och kontrollera boten, men på lappen fanns bara en boxadress uppskriven. Uppmaningen på lappen var att man skulle posta ett brev till boxen, om man hade invändningar.
En markägare får lämna kontrollavgift, vilket parkeringsböter kallas när den ges av en privat markägare, om en bil står felparkerad på dess mark. Vägmärken efter vägmärkesstandard måste finnas.
– Har man satt upp korrekta skyltar på ett korrekt sätt, där förbudet framgår tydligt, finns det en rätt att ta ut kontrollavgift, säger Terese Wallinder, som är jurist hos Familjens jurist.
Men då måste också någon brutit mot förbudet och uppgifterna på avgiften måste stämma, förklarar hon.
Ingrid Buskas, jurist hos Hyresgästföreningen, berättar att det är ovanligt att fastighetsägare skriver egna kontrollavgifter. Det vanliga är att de anlitar ett parkeringsbolag.
Martina fick två påminnelser där Brucari AB nu ändrat till rätt adress och rätt bilmärke. Det fanns fortfarande inget telefonnummer uppskrivet utan Martina hänvisades till boxadressen.
Ungefär sex veckor senare fick Martina hem ett inkassokrav – från ett företag med namnet Casale fastighets AB. Där uppmanas Martina att snarast kontakta bolaget skriftligen för att invända mot kravet, men i brevet fanns inga kontaktuppgifter.
Evelin Palmér som är jurist hos integritetsskyddsmyndigheten berättar att företag får driva inkasso för egna fordringar, men att det måste vara tydligt vem som driver in pengarna.
Drygt en månad efter att inkassokravet kom fick Martina ytterligare ett brev där Casale fastighets AB meddelade att ärendet skulle skickas vidare till Kronofogden. Den totala skulden uppgick då till 1 320 kronor.
I det här brevet fanns ett telefonnummer som Martina ringde upp. Hon berättar att hon pratade med Bruno Carinci.
– Jag sa att jag kommer inte betala det här. Då säger han till mig: "Du hade tur att det stod fel adress på den första boten för annars hade jag tvingat in de här pengarna, men jag kommer släppa det här nu".
När vi når Bruno Carinci låter det lite annorlunda.
– Vårt syfte är att markera att man parkerat fel. Vi är inte så hårda på att driva in de där, det är mer en tillsägelse.
I det här fallet har du drivit inkasso mot personen.
– Jaha, det är nog ett misstag i så fall för så långt driver vi inte de här ärendena.
Efter Martinas samtal till Bruno Carinci har han strukit kontrollavgiften.