"Polisen klarade inte att gripa de värsta förövarna"

Efter upploppen i Navestad och Skäggetorp har polisen och Åklagarmyndigheten nu ett digert arbete för att få personer lagförda. "Det här ska inte få upprepas, därför måste vi lagföra personer", säger Torsten Angervåg, chefsåklagare i Norrköping.

Polisen står uppradad i Navestad.

Polisen står uppradad i Navestad.

Foto: Joakim Blomqvist

Östergötland2022-04-18 18:29

Totalt är 25 personer anhållna i Östergötland efter söndagens våldsamma upplopp i Skäggetorp och Navestad. Av dessa finns 17 i Linköping och åtta i Norrköping. Att det är fler i Linköping ska inte tolkas som att det var värre där. Snarare tvärtom.

– Det var så allvarligt i Norrköping så polisen fick koncentrera sig på att klara sina egna liv. Det var så kaosartat att polisen inte klarade av att gripa de värsta förövarna, säger Torsten Angervåg.

undefined
Polisen står uppradad i Navestad.

För att kunna hantera det stora antalet frihetsberövade har Åklagarmyndigheten valt att avsätta särskilda resurser, vid sidan av den vanliga jouråklagarverksamheten. Torsten Angervåg i Norrköping och Eva Nemec Nordh i Linköping arbetar särskilt med dessa händelser.

– Det är en anspänning för oss men det är i första hand en anspänning för polisen som måste hantera så många gripna. Dessutom är många av dem unga. Det ska vi balansera mot att det är väldigt allvarliga brott, säger Torsten Angervåg.

undefined
Chefsåklagare Torsten Angervåg säger att våldet mot poliserna under påskhelgen aldrig får upprepas. "Därför måste vi lagföra personer".

Polisarbetet som nu pågår är komplext. Det är stora mängder filmer och bilder som ska analyseras för att kunna styrka vem som har gjort vad. I första hand kommer polisen att koncentrera sig på dem som nu är frihetsberövade.

– Vi vill kunna konkretisera vem som till exempel kastat sten mot en polis, en molotovcocktail mot en polisbil eller bränt bildäck för att hindra räddningstjänsten från att ta sig fram. Det pusslet kommer att ta tid, det här är en synnerligen komplex utredning.

Kan det bli aktuellt med fler gripanden?

– Det utesluter jag inte. Det skulle vara konstigt om vi inte identifierade fler.

undefined
Efter söndagens upplopp finns en mängd filmer och bilder som polisen nu ska analysera.

Det är flera brottsrubriceringar som är aktuella. Det handlar om våldsamt upplopp och sabotage mot blåljusverksamhet. Men det kan också tillkomma andra brottsrubriceringar.

– De som har kastat sten mot poliser och har träffat eller riskerat att träffa kan misstänkas för sabotage mot blåljusverksamhet, grovt brott. Då har vi straffskalan från två år upp till18 års fängelse. Det är en tydlig markering om hur fruktansvärt allvarligt det här är.

Många av dem är ju unga, vad tänker du om det?

– Vi vet inte hur många vi kommer att kunna lagföra men jag tycker att det är allvarligt att de befinner sig mitt i ett våldsamt upplopp, där de bedöms som aktiva i denna handling. De ska vara hemma hos sina föräldrar och inte vara ute och kasta sten, eller vara tillsammans med någon som kastar sten. Jag tycker att det är allvarligt och jag hoppas att socialtjänsten delar den bedömningen och vågar utnyttja sin lagstiftning. För det är uppenbart att föräldrarna har inte kunnat hålla sina barn hemma.

undefined
"Det är uppenbart att föräldrarna inte har kunnat hålla sina barn hemma", säger chefsåklagare Torsten Angervåg.

Senast på onsdag ska åklagarna ta ställning till om de 25 anhållna personerna ska häktas eller inte.

– Det här är synnerligen allvarliga händelser, det är ett angrepp mot det demokratiska samhället. Händelserna under söndagen var riktade mot poliser som fullgjorde sitt arbete att skydda oss. Det ska inte få upprepas, därför måste vi lagföra personer, säger Torsten Angervåg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!