Många östgötar i militärt fredsarbete

På måndag infaller Veterandagen. Flera tusen östgötar har uppskattningsvis deltagit i fredsarbete i oroshärdar världen över.

Foto: Bengt-Åke Persson

Östergötland2017-05-28 16:00

Under veterandagen hedras myndighetspersoner som deltagit i militära operationer. Det innefattar allt från Polisen och Kriminalvården, till Kustbevakningen och Tullverket. Inte förrän 2008 fastställdes Veterandagen som högtidsdag. Tre år senare fick den statscermoniell status. Beslutet att göra Veterandagen till allmän flaggdag är taget, men kommer inte få effekt förrän nästa år.

Andreas Norlén, riksdagsledamot från Motala, uppskattar att det är flera tusen östgötar som deltagit i militärt fredsarbete under de senaste 60 åren. Han hoppas att Östergötlands kommuner och invånare kommer flagga redan i år.

Varför är veterandagen viktigt för dig som person?

– Jag har varit riksdagsledamot sedan 2006, och sitter därmed och beslutar ifall Sverige ska skicka iväg soldater till konfliktområden. Under de omröstningarna brukar jag stanna upp ett slag. Mitt beslut innebära att människor kommer riskera sina liv i arbetet för en bättre värld. Samhället är för dåligt på att uppmärksamma och hedra dessa människor, säger Andreas Norlén.

Militären Fredrik Jacobsson, som varit nere i både Kosovo och Afghanistan, håller med om att samhället är för dåligt på att uppmärksamma och hjälpa sina veteraner, men menar samtidigt att det blivit bättre under hans år som militär.

– Många veteraner jämför med USA, vilket blir lite fel eftersom soldater där har väldigt högt anseende. Med svenska mått mätt har mycket blivit bättre. I dag finns det en veteranenhet och Akademiska sjukhuset i Uppsala har en egen veteranmottagning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om