Det blev många kära återseenden när personal som tidigare arbetat på mammografienheten kom på Öppet hus som arrangerades inför jubileet som egentligen är den 9 maj. Däribland Gunnel Nyberg som var med när mammografin drog i gång 1978 på sjukhuset som då hette RIL, Regionsjukhuset i Linköping. Screeningverksamheten började som en unik, nationell studie som gjordes tillsammans med Kopparbergs län.
– Då undersökte vi kvinnorna i olika församlingar i Östergötland. Och det visade sig göra nytta så det blev en permanent verksamhet, säger Gunnel Nyberg som sedan också blev avdelningsföreståndare på mammografienheten i Linköping.
Sedan dess har många liv räddats tack vare bättre diagnostikteknik, förbättrade behandlingsformer och att kvinnor i Östergötland regelbundet kallas på kontroll.
Mammografienheten i Linköping är en länsgemensam vårdenhet som har verksamhet även på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och på Motala lasarett. Varje dag åker några av de 24 sjuksköterskorna på mammografienheten till den östra och västra länsdelen för att utföra undersökningarna, däribland Sara Elehed och Emelie Ahlbom. Under dagen ska de föreläsa för patientföreningen Moa Lina och kollegor från bland andra exempelvis röntgenenheten, onkologen, patologi, strålbehandlingsavdelningen och bröstenheten kirurgi om mammografins historia.
– Målet är att fira och lyfta upp att vi var så tidiga, säger Emelie Ahlbom. Och som är så otroligt viktigt för kvinnor.
Ju tidigare bröstcancer upptäcks desto bättre chans till överlevnad.
Mammografin introducerades på 1960-talet och först i världen med mammografiscreening var Bengt Lundgren i Gävle 1969. År 1974 startades mammografisk hälsokontroll på försök i Gävleborgs landsting. För att metoden skulle börja tillämpas i större skala behövdes en kontrollerad, randomiserad studie. Östergötland och Kopparberg valdes ut att genomföra studien. Men att screena kvinnor kom att bli kontroversiellt och diskuterades flitigt i media under mitten av åttio-, nittiotalet,
– Det fanns en rädsla för strålning och en okunskap, berättar Emelie Ahlbom.
På korridorsväggarna hänger gamla tidningsklipp som visar rubriker som "Ta inte vår mammografi". I en av artiklarna nämns också att teamet med Gunnel Nyberg i spetsen hoppades att man skulle komma igång med den "transportabla mammografiverksamheten". Då skulle sjukvårdspersonal åka runt med buss eller en större vagn till mindre orter som Finspång, Åtvidaberg, Ljungsbro och Mjölby. Och visst kom verksamheten igång, fram till 2007 tuffade personalen runt i länet.
Målet med jubileumsdagen var att tydliggöra för andra professioner som finns runt bröstcancerpatienten vad mammografienheten gör, berättar Ann-Britt Larsson, vårdenhetschef:
– Vi har ett nära samarbete och sitter ned på ronder tillsammans , men vet inte riktigt vad vi gör.
I Östergötland är mammografiundersökningen kostnadsfri sedan 2014. De flesta kvinnor väljer att gå på sina undersökningar och mammografienheten men de hoppas att fler ska komma. En del avstår nog från rädsla, säger Sara Elehed.
– En del är nog rädda för svaret, andra för att det gör ont. Sedan är det speciellt att komma till oss, vi har fem minuter att undersöka, du ska stå naken och vi tar på brösten.
Den grupp som oftast uteblir är i åldern 40-49 år, berättar Ann-Britt Larsson:
– De har fullt upp med barn, jobb, karriär och träning. Och många kanske tänker att man inte har cancer när man är så ung.