Målet: Bygg ihop kommunerna snart

Trafikverkets besked möts med glädje och positiva kommentarer. Men man är också överens om att det inte får dröja för lång tid med en utbyggnad till Linköping.

Julie Tran (C), ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden i Region Östergötland.

Julie Tran (C), ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden i Region Östergötland.

Foto: Hanna Petersson

Östergötland2020-01-21 19:00

Närhet till Stockholm, fler inflyttare och tillväxt för företag är vad både politiker och näringsliv hoppas på i Nyköping, Norrköping och Linköping. Trafikverkets besked om byggstart för Ostlänken var därför välkommet.

– Vi är jätteglada att spaden i bygget av Ostlänken sätts i backen. Vi kallar det århundradets tillväxtchans. Betyder jättemycket för Östergötland och Sörmland, säger Östsvenska handelskammarens näringspolitiska chef Maria Björk Hummelgren.

Men uppdelningen i två etapper oroar. Inte minst för att pendeltrafiken i länet är hårt ansträngd. Ostlänkens utbyggnad efter Norrköping frigör utrymme för fler pendeltåg.

– Pendlingen Norrköping–Linköping tjänar på att hela Ostlänken blir färdigbyggd för att kunna flytta över dagens trafik på södra stambanan till Ostlänken, säger Julie Tran (C), ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden i Region Östergötland.

– Beskedet om att bygget startar är positivt, vår målbild 2040 förutsätter att Ostlänken är på plats 2035.

Det finns också en tydlig besvikelse över att Linköping inte finns med i byggplanerna från start. Men att det viktiga är att tidsplanen hålls och att hela sträckan står klar 2035.

– Det är klart att vi tycker det är trist att etappen mellan Norrköping och Linköping får vänta. Samtidigt måste man börja någonstans. Vi ser det som självklart att Linköping är med på sträckan, det går ju inte att dra Ostlänken utan Linköping, säger Maria Björk Hummelgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!