M och KD kräver bättre koll på läkemedelshantering

Ska östgötarna få del av de senaste läkemedlen så gäller det att regionpolitikerna engagerar sig i läkemedelsutvecklingen. Det anser M och KD som nu vill ta fram en regional läkemedelsstrategi.

Regionråden och oppositionskollegorna Per Larsson (KD) och Marie Morell (M) har lämnat en gemensam motion om att ta fram en regional läkemedelsstrategi.

Regionråden och oppositionskollegorna Per Larsson (KD) och Marie Morell (M) har lämnat en gemensam motion om att ta fram en regional läkemedelsstrategi.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2021-05-31 09:00

Läkemedel påverkar såväl patienter som samhälle. För patienter kan det rädda liv och vara en förutsättning för att klara att jobba. Men även miljön påverkas med mediciner som åker ut i avloppen. Det är lite av bakgrunden till den gemensamma motion som KD och M lägger fram till regionstyrelsen.

– Vi måste kunna hänga med i läkemedelsutvecklingen för att kunna fortsätta utveckla vården och ge de bästa och nyaste läkemedlen till våra medborgare. Men då behöver vi ha ett helhetsgrepp och kunskap om de här frågorna från politiken, säger Marie Morell (M), andre vice ordförande i regionstyrelsen.

Ett politiskt engagemang behövs även för att stötta regionens medarbetare så att de får möjlighet att utbildas och höja kompetensen kring läkemedelsutvecklingen, enligt Marie Morell.

Forskning är ett annat område partierna lyfter fram. M oc KD föreslår att en strategi även tas fram för att öka andelen kliniska studier och även öka andelen patienter som ingår i dessa.  

– Det är viktigt för att utveckla verksamheten och få en vård i världsklass som Östergötland har som sin vision, säger Marie Morell

En läkemedelsstrategi är också viktig för att se vad regionens pengar läggs på, anser partierna. Av regionens totala omsättning på 20 miljarder kronor går tio procent till just läkemedel, vilket motsvarar två miljarder kronor. Det behöver följas upp ekonomiskt, enligt Per Larsson (KD), gruppledare.

– Vi följer upp hur många miljoner vi kan få av kömiljarden om vi lyckas klara tillgängligheten. Men det här är ett område som omfattar oerhört mycket resurser som både är våra skattepengar och statliga medel. 

På nationell nivå finns en läkemedelsstrategi och några regioner, däribland Skåne och Stockholm, har tagit fram egna regionala strategier.

Men i Östergötland finns ingen löpande återkoppling till vare sig regionstyrelsen eller hälso- och sjukvårdsnämnden, enligt KD och M. Därför vet man inte hur Östergötland ligger till med att införa nya läkemedel. Dessutom finns det pengar att spara vid upphandlingar och avtal genom att ha koll på när patent för vissa läkemedel löper ut.

– Det gäller att en sådan här strategi inte blir som en isolerad ö utan att det faktiskt påverkar så att vi tydligt ser att det kommer in vid uppföljning av både vård, behov och ekonomi, säger Per Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!