"Londonbor hoppas att brexit inte blir av"

Chocken efter att Storbritannien har röstat för att lämna EU övergår hos många Londonbor i ilska. Och i ett behov att visa ilskan. Att protestera mot beslutet. "Vissa hoppas att det trots allt inte blir någon brexit", säger Chris Maluszynski.

London. Correns fd medarbetare Chris Maluszynski bor mitt i en kokande London. Folk är ömsom ledsna och deprimerade, ömsom arga.

London. Correns fd medarbetare Chris Maluszynski bor mitt i en kokande London. Folk är ömsom ledsna och deprimerade, ömsom arga.

Foto: Privat

Östergötland2016-06-26 21:50

Chris Maluszynski, 41 år, jobbar i dag som frilansfotograf och journalist i London där han har bott i flera år med sin familj. Han är uppvuxen i Linköping och har bland annat varit fotograf på tidningarna Östgöten och Corren. Dagarna efter folkomröstningen i Storbritannien har Chris Maluszynski rest, arbetat nästan oavbrutet och besökt Skottland.

– Det är extremt tydligt att landet är delat. På ena sidan står de välutbildade yngre i stora städer medan de lägre utbildade från landet är på den andra sidan. London är en internationell stad och nästan ingen här kan tro att det är sant. Av EU-sympatisörerna i London, tror jag, inte en enda anser att EU är perfekt. Men folk här menar att man inte löser EU:s problem genom att hoppa av, säger Chris Maluszinski när Corren ringer honom på söndagen, hans enda lediga dag i brexit-veckan.

Alla människor vill ha det bättre

Han har både fotograferat och pratat med många människor i London, och omkring, om brexit. För honom står det klart att "stanna kvar i EU"-sidan har underskattat folk utanför stora städer.

– Allt handlar om ekonomi, alla människor vill ha det bättre. Men "lämna EU"-kampanjen har lyckats övertyga de mindre insatta att allt är EU:s och EU-invandrarnas fel och att landet ska få det bättre ensamt. För människor i London är det här totalt overkligt att någon kan tänka så. Vissa av mina grannar grät och många undrar nu vad som kommer att hända, säger han.

"London ska lämna Storbritannien"

Efter att den första chocken har lagt sig ser Chris Maluszynski att Londonborna agerar. Hoppet har väckts inte bara på grund av den protestlistan där över tre miljoner människor kräver en andra omröstning.

– En petition som vill att London ska vara självständig, lämna Storbritannien och vara kvar i EU, har på kort tid undertecknats av flera hundratusen Londonsbor. Det är inte så seriöst men det är en tydlig signal vad Londonbor känner, säger han.

Flera Londonbor som Chris Maluszynski har pratat med tror att David Camerons beslut att överlämna Storbritanniens utträde till sin efterträdare är ett genidrag.

– Redan nu har många ångrat sig, särskilt de som inte visste konsekvenser av brexit. Ilskan mot beslutet växer. Vem som kommer att våga aktivera artikel 50 och kräva utträde ur EU? Folkomröstningen är ändå bara rådgivande. Många på stanna-sidan ser nu detta som en glimt av hopp, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om