Lokalt utbrott i länet skedde på privat fest

I början av augusti drabbades Östergötland av ett lokalt coronautbrott. Utbrottet skedde i samband med en privat fest och kan leda till att östgötar nu inte kan besöka Norge utan att först sitta i karantän.

Magnus Roberg är biträdande smittskyddsläkare i Östergötland.

Magnus Roberg är biträdande smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-08-11 12:51

Nyligen rapporterade vi att det skett ett lokalt utbrott i Östergötland. Region Östergötland ville dock inte lämna några detaljer om utbrottet, förutom att de smittade personerna är i medelåldern. 

Biträdande smittskyddsläkare Magnus Roberg berättar nu att utbrottet skedde i samband med en privat fest i den östra delen av länet. Ett 20-tal personer uppges ha smittats i samband med festen. 

– Det skedde i samband med en privat fest och det blev rätt många smittade, säger Magnus Roberg. 

Den biträdande smittskyddsläkaren säger dock att det lokala utbrottet inte tycks ha fått någon vidare spridning. 

– Det är vi ganska säkra på, för nu har vi ganska låga siffror när det gäller positiva provsvar. 

Magnus Roberg menar att utbrottet visar hur viktigt det är att alla östgötar fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, inte minst den om att hålla fysisk distans. 

– Det här är ett exempel på hur det kan gå om man inte är på tårna och håller distansen. Om fel person träffar många personer på ett litet ställe kan det snabbt bli väldigt många som smittas samtidigt. Det kan få stora konsekvenser.

En påtaglig konsekvens av det lokala utbrottet i Östergötland är att det kan påverka östgötarnas möjlighet att resa till Norge. Den norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten rekommenderar landets regering att "rödlista" sex regioner i Sverige – däribland Östergötland. Om rekommendationerna antas innebär det att östgötar måste sitta i karantän i tio dagar vid inresa till Norge. Anledningen är att Östergötland haft över 20 nya bekräftade covid-19-fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.   

– Norge har en rätt låg ribba för när de tillåter folk att åka dit. De vill inte höja nivån mer än nödvändigt, säger Magnus Roberg. 

Under vecka 31 hade Östergötland tolv nya fall av bekräftad covid-19. Under vecka 32, som inföll i början av augusti, steg siffran till 23 fall. 

– Vi hade en liten minitopp och det är det som har gjort att vi halkat över Norges gräns. Det lokala utbrottet lyfte oss över Norges ribba, säger Magnus Roberg.

Kan du förstå Norges strikta inställning?

– Jag vill inte recensera den. De har en bra situation som de vill bevara och det kan man ju ha respekt för. 

Efter att det lokala utbrottet upptäcktes i början av augusti har antalet personer med bekräftad covid-19 inte ökat i samma takt och det tyder på att Östergötland snart kan hamna under 20 nya fall per 100 000 invånare igen.   

På torsdagen uppgav dock Region Östergötland att antalet smittade patienter som behöver intensivvård har ökat något. Den 6 augusti vårdades endast en smittad patient på iva i Östergötland. Kurvan har dock börjat vända uppåt. På tisdagen vårdades tre covid-19-patienter inom intensivvården på länets sjukhus – en på US och två på Vrinnevisjukhuset. Sammanlagt vårdades på tisdagen sex smittade patienter på länets sjukhus. 

Hittills har 3 770 personer i länet testat positivt för covid-19 i Östergötland, en ökning med nio personer sedan måndagen.

Att Norge har kommit lindrigare undan än Sverige under coronapandemin bär dödstalen vittnesbörd om. I Östergötland har sedan utbrottet började 271 personer med bekräftad covid-19 avlidit. I hela Norge har 256 smittade personer dött under pandemin, enligt uppgift från Johns Hopkins-universitetet. 

När kan du träffa andra?

Den som har haft en covid-19-infektion som bekräftats med PCR-prov eller har testats positivt i ett antikroppstest har möjlighet att umgås med andra personer – och det även om personerna man vill umgås med tillhör en riskgrupp. Varje person måste dock göra en egen riskbedömning innan man umgås med andra. De generella smittskyddsåtgärderna som gäller i samhället och på arbetsplatser måste följas även i fortsättningen

Källa: Folkhälsomyndigheten 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!