Störst tapp gör Lasarettet i Motala, LiM. I jämförelse med andra mindre sjuhus faller LiM från den andraplats man hade 2016 till en femteplats i mätningen för 2017. Trots att man tappat finns det anledning att vara stolt över en femteplats bland sextio sjukhus.
Linköpings Universitetssjukhus, US, behåller förvisso andraplatsen bland landets sju universitetssjukhus, men den ständiga rivalen Norrlands universitetssjukhus, Nus, drar ifrån poängmässigt. Det står nu tre lika mellan de två sjukhusen som sedan mätningarna började kämpat om första- och andraplatsen.
– Det är klart att det finns saker vi kan bli bättre på. Men det som också är viktigt är att detta är en av flera undersökningar, och oavsett om man tittar på den här eller "vården i siffror" så har vi väldigt goda resultat menar Krister Björkegren, regiondirektör.
Trycksår är en kvalitetsindikator som alla sjukhus i hela Sverige mäter. Både US och LiM kniper sistaplatsen när det gäller trycksår.
– Inom kategorierna trycksår och hygien ligger vi lite sämre till, när man jämför med andra. Så där finns sådant som vi måste titta mer på och se hur vi kan förbättra, säger Krister Björkengren.
Det ser nästan ut som en tanke, men arbetet med att bli bättre på just tryckskador är planerat sedan länge.
– Vi har en stor satsning på patientsäkerhetsfrågor 2018, så vi kommer fokusera på patientsäkerheten, men också medicinsk kvalitet och tillgänglighet, berättar Björkengren.
När det gäller kategorin tillgänglighet toppar både LiM och US sina respektive listor och är ett område regionen kommer fortsätta arbeta med för att hålla sig kvar i toppen.
– Det är också viktigt att utveckla tillgängligheten på den digitala sidan. Hur möter vi våra patienter på webben och genom andra kanaler än de traditionella? Här finns det mycket vi kan jobba med.
Peter Lindton är närsjukvårdsdirektör i västra Östergötland och ansvarig för Lasarettet i Motala. Han är stolt över sina medarbetare och den sjukvård de levererar.
– Vi har inte gått igenom alla siffror än, men jag kommer från Danderyds sjukhus och har tidigare jobbat mycket med de här frågorna. De parametrar och indikatorer som dagens medicin tittar på är inte riktigt kvalitetssäkrade, så det ligger ingen vetenskap bakom siffrorna. När det gäller trycksår ligger vi sist, på plats sextio av sextio. Men så ser det inte ut när vi tittar på avdelningarna, berättar Peter Lindton som menar att en del av mätningarna har ett för litet underlag för att vara relevanta.