Ledningen: Ingen koppling till jobbet

Arbetsgivaren har inte anmält självmordet vare sig internt eller till ansvariga myndigheter.

Östergötland2016-12-07 13:50

Elisabeths närmaste chefer bekräftar liksom hennes kollegor att arbetsmiljön har varit extra ansträngd på kliniken tiden före självmordet. Däremot anser de inte att Elisabeths ohälsa kan ha förvärrats av arbetsmiljöproblemen.

– Vi har inte kopplat det till det, säger verksamhetschefen.

Eftersom vi av etiska skäl inte vill namnge kliniken där Elisabeth jobbade så har vi heller inte namngett verksamhetschefen eller enhetscheferna. Vi träffar dem på kliniken tillsammans med skyddsombudet samt Anna Skogens från regionens HR-avdelning.

Ingen anmälan

Vi diskuterar arbetsgivarens ansvar. Enligt lag är de skyldiga att i samråd med skyddsombudet anmäla dödsfall som kan ha utlösts av en arbetssjukdom till försäkringskassan, det omfattar även självmord, vilket vi får informera cheferna om. Men Elisabeths chefer har inte gjort någon anmälan.

– Absolut inte! Vi anser att vi har hanterat det på ett korrekt sätt enligt de rutiner vi har i den här frågan, säger Anna Skogens.

Om ett självmord anmäls kan försäkringskassan komma fram till att personen lidit av en arbetssjukdom vilket kan godkännas som arbetsskada och ge ersättning för efterlevande.

Krävs för verksamheten

Arbetssjukdom kan drabba en person som utsatts för skadliga faktorer i arbetsmiljön under längre tid, exempelvis olämpliga arbetsställningar, buller, stress och mobbning. Flera saker som stämmer överens med Elisabeths fall. Hon hade dessutom bett arbetsgivaren om att få slippa det fysiskt tunga arbetet på grund av sina ryggproblem.

– Vi jobbar ju helger och då måste vi ha ett antal personer som kan ta de arbetsuppgifterna, säger en av enhetscheferna. Det krävs för att upprätthålla verksamheten.

Samtidigt berättar den andra enhetschefen att vissa medarbetare undantas och att de uppgifterna som Elisabeth ville slippa hör till en liten del av verksamheten. Trots det undantogs inte Elisabeth.

Varför gjordes ingen arbetsanpassning?

– Vi jobbar med det så gått det går. Men man kommer till en viss gräns och så är det ju även i lagstiftningen. Det handlar också om allas arbetsmiljö och arbetsanpassar man alldeles för mycket så påverkar det resten av gruppen. Om någon är sjuk en längre tid får man jobba med omplacering, säger Anna Skogens.

Men i Elisabeths fall blev det aldrig aktuellt.

– Vi såg ingen anledning till att omplacera henne, säger verksamhetschefen.

Det har varit extra jobbigt på arbetsplatsen det sista året. Finns det skäl att se över arbetsmiljön?

– Nej, inte utifrån det, säger verksamhetschefen och får medhåll av Anna Skogens:

– Nej, inte utifrån den händelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om