Nytt larm: Höjd risk för fågelinfluensa i Östergötland

Fågelinfluensan är tillbaka i Sverige. Sex kommuner i Östergötland klassas nu som högriskområden – för att minska risken för spridning.

Säsongens första fall av fågelinfluensa har konstaterats i en anläggning med inhägnade fasaner i Kristianstads kommun. Jordbruksverket har beslutat om högriskområde i södra Sverige för att skydda svenska fågelbesättningar.

Säsongens första fall av fågelinfluensa har konstaterats i en anläggning med inhägnade fasaner i Kristianstads kommun. Jordbruksverket har beslutat om högriskområde i södra Sverige för att skydda svenska fågelbesättningar.

Foto: Johan Nilsson / TT

Östergötland2025-02-28 12:00

Nyligen upptäcktes fågelinfluensa på en anläggning med hägnade fasaner i Skåne och på en svan som hittats död i Stockholm. Samtidigt rapporteras det om ett ökat antal fall i Sveriges närområde.

För att skydda svenska fågelbesättningar har Jordbruksverket beslutat om högriskområde i södra Sverige. Kommunerna som klassas som högriskområden i Östergötland är Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

– Det är inte oväntat att Jordbruksverket upprättar högriskområden, men däremot sker det ovanligt sent på säsongen. Våren och flyttfågelsäsong är i annalkande, vilket kan påverka spridning av smittan. De särskilda reglerna som nu har införts i högriskområdena är till för att minska risken för att tamfåglar ska smittas och dö, säger Pernilla Stridh, länsveterinär på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Högriskområde innebär att alla fjäderfän ska hållas inomhus. I undantagsfall kan ankor, gäss, och strutsfåglar hållas inhägnade utomhus men mat och vatten ska ges inne eller under ett skydd ute.

Andra fåglar i fångenskap, inklusive hobbyflockar, ska hållas inhägnade. Hobbyflockar är fåglar där exempelvis ägg och kött enbart används i det egna hushållet. Det gäller även andra fåglar, exempelvis sällskapsfåglar som papegojor. Foder och dricksvatten ska ges inomhus eller under ett skydd utomhus.

Fågelinfluensavirus kan överleva länge och extra bra under den kalla årstiden. Virus förekommer i spillning från infekterade fåglar. Vilda fåglar kan leva med högpatogen fågelinfluensa utan att utveckla sjukdom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!