Larmade polisen – fick vänta i två timmar

I två timmar fick paret sitta i polisens telefonkö efter att ha drabbats av inbrott i villan. Och de långa väntetiderna beräknas kvarstå under hela våren.

Paret som fått påhälsing av inbrottstjuvar fick vänta två timmar i kö för att kunna göra en polisnamälan.

Paret som fått påhälsing av inbrottstjuvar fick vänta två timmar i kö för att kunna göra en polisnamälan.

Foto: Anders Törnström

Östergötland2016-03-19 10:00

– Det var min fru som kom hem först och upptäckte att ett fönster var sönderslaget. Och inomhus var det väldigt stökigt. Man såg att de rotat runt och vi ringde omgående till polisen, säger mannen, som tillsammans med hustrun vill vara anonym.

Inbrottet i villan i Norrköpings kommun skedde någon gång under tisdagskvällen. Men att komma fram till polisens kontaktcenter, PKC, för att göra en anmälan skulle visa sig vara svårare än väntat. I två timmar fick paret sitta i telefonkö efter att ha ringt 114 14.

– Jag tror att det var 90 personer före oss i kön från början. Exakt hur lång tid det skulle ta visste vi ju inte. Så vi satte på högtalaren på telefonen och tittade samtidigt på tv, säger mannen.

Han tillägger att han ändå har en viss förståelse för att det kan bli långa väntetider med tanke på polisens omorganisation.

– Men det är klart, två timmar är lång tid. Och hade det varit ett annat ärende, lite mer akut, då hade det varit besvärligt, säger han.

Information på hemsidan

De långa väntetiderna har varit ett problem hos polismyndighetenen en ängre tid. I mitten av februari informerades allmänheten på polisens hemsida. Och det ser ut som att det kommer att kvarstå under våren.

– Det beror på att vi gör en omorganisation. Som det sett ut hittills har man hamnat i en nationell kö, nu jobbar vi efter att ha en regional kö, där Norrköping hör till Nässjö, säger Roger Löfgren, sektionschef för PKC.

Just nu rekryteras 20 nya operatörer. De kommer att genomgår en fem veckor lång utbildning.

– Det som nu påverkar köerna är att de befintliga operatörerna genomgår en omfattande utbildning, vilket innebär att det är färre som svarar. Syftet med utbildningen är att viss del att brottsutredningen ska göra här, vid första linjen, i den första kontakten, säger Roger Löfgren.

Längre än normalt

De dagar som framför allt påverkas av den pågående omorganisationen är måndagar och tisdagar.

– Då brukat trycket vara lite högre och det tar något längre tid än i normalfallet, säger Roger Löfgren.

Vad anses som normalfall?

– Målet är att samtalen ska besvaras inom fem minuter. Det finns ju också en funktion att man kan bli uppringd om man inte vill sitta i kö, säger han.

2015 kom runt 5,6 miljoner samtal in till 114 14, polisens telefonnummer för icke-akuta ärenden. I akuta fall under exempelvis pågående brott är det 112 man ska ringa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!