Jonny Pettersson är grundare av Finspångs Brunnsborrning, den största aktören i Östergötland. Han berättar att problemet med sinande brunnar har tilltagit den senaste månaden och att det verkar bli värre för varje dag som går.
– Visst har vi haft torrår förr, i början av 1990-talet till exempel. Men det här är nog rekord under mina 40 år som brunnsborrare.
30–40 akuta ärenden
Företaget borrar i Östergötland, norra Småland, södra Södermanland och södra Närke. I det området är det just nu 30-40 akuta ärenden med brunnsägare som har slut, eller nästan slut, på vatten.
– Vi sysslar med annat också, men just nu försöker vi prioritera vattenbrunnar och är ute med 5–6 borriggar. Och allra mest prioriterar vi dem som har djurbesättningar, berättar Jonny Pettersson.
Främst är det de med grävda brunnar som drabbas.
– De grävda brunnarna blir färre och färre. Vi borrar i snitt 200 nya brunnar varje år och har legat på den nivån ända sedan 1983, berättar Jonny Pettersson.
Brunnsägare varnas
På Öland och Gotland är grundvattnet det lägsta sedan SGU (Sveriges geologiska undersökning) inledde sina mätningar på 1960-talet. Riktigt så illa är det inte i Östergötland och Småland, enligt SGU.
– Här är grundvattnet mycket lågt, 50–100 centimeter under det normala, men inte rekordlågt. Det här är något som händer vart tionde år ungefär, säger hydrogeolog Bo Thunholm.
Enligt Thunholm beror det låga grundvattnet främst på att den förra vintern var nederbördsfattig. Under sommaren tillförs inte mycket vatten – det mesta tar växtligheten och avdunstningen hand om.
Höstregnen har börjat falla, men det dröjer ett tag innan brunnsägarna kan andas ut.
– Magasinen brukar börja fyllas på igen i oktober. Så har man en brunn är det läge att vara uppmärksam och sparsam med vattnet, åtminstone om man vet med sig att det brukar kunna bli problem med brunnen, säger Thunholm.
Klimatförändringar
Mycket talar för att klimatförändringarna gör att torka blir ett allt vanligare problem i Östergötland framöver. Enligt SMHI:s klimatmodeller kommer det att regna och snöa mer än tidigare i andra delar av landet – men just i sydöstra Sverige tror man att nederbörden kommer att minska.
Men Bo Thunholm är inte särskilt orolig.
– Vi kan behöva vänja oss vid aningen lägre grundvattennivåer, men det klarar vi av.
Årets vattenbrist tror Thunholm kommer att avhjälpas redan i vinter.
– Det vore förstås bra med riktigt mycket nederbörd. Men får vi bara en någorlunda normal höst och vinter så kommer grundvattnet att hämta sig.
Räddningstjänst ryckte ut
Tomas Ekelund arbetar med klimatanpassningsfrågor på länsstyrelsen i Östergötland. Han har just samlat in rapporter från alla kommuner om hur de klarat den torra sommaren. Ingen har haft några stora problem med det kommunala vattnet.
– Däremot är det ett 40-tal brunnsägare som har bett om hjälp, i framför allt Ödeshög och Kinda men också i Valdemarsvik, Motala och Vadstena. På många ställen har räddningstjänsten åkt ut och fyllt på brunnarna och på något håll har det anordnats tankställen, berättar han.
Tomas Ekelund anser att det är dags för kommunerna att ta fram vattenförsörjningsplaner där de till exempel tittar på det långsiktiga behovet av reservvattentäkter. En sådan plan finns redan på regional nivå.
De med stora vattenbehov, som jordbruk, kan ocksåbehöva tänka på framtiden, menar Ekelund.
– Det kan vara en bra idé att anlägga bevattningsdammar för att säkra tillgången på vatten.