Länsstyrelsen säger upp samarbete om Ostlänken

Länsstyrelsen i Östergötland avbryter samverkan med Trafikverket kring höghastighetsbanan Ostlänken. Landshövding Elisabeth Nilsson har tröttnat på att Trafikverket inte betalar för insatserna.

Östergötlands landshövding, elisabeth Nilsson, har tröttnat på att Trafikverket inte betalar för insatserna.

Östergötlands landshövding, elisabeth Nilsson, har tröttnat på att Trafikverket inte betalar för insatserna.

Foto: Maria Biamont

Östergötland2016-09-08 08:09

I en formell skrivelse meddelar landshövding Elisabeth Nilsson att länsstyrelsen avbryter samverkan med Trafikverket och andra myndigheter om Ostlänken-projektet.

”Det innebär att vår särskilda organisation för hantering av Ostlänken, med bland annat tvärsektoriell arbetsgrupp och särskilt utsedda kontaktpersoner, inte längre gäller” skriver landshövdingen.

Ställningstagandet kan innebära att beslut kring Ostlänken försenas.

– Det kan bli problem för projektet men det är för tidigt att säga, säger Einar Schuch, chef för Trafikverkets region Öst.

Får ställa sig i kö

Av skrivelsen framgår att Trafikverket nu får ställa sig i ordinarie kö när de behöver länsstyrelsebeslut för att komma vidare med Ostlänken.

”Ansökningar eller andra myndighetsärenden gällande Ostlänken kommer inte att ges någon särskild behandling jämfört med övriga ärenden” skriver landshövdingen.

– Vi vill verkligen inte vara en bromskloss. Men vi måste få besked om finansiering, säger landshövding Elisabeth Nilsson.

I tre år har länsstyrelsen krävt besked om ekonomisk kompensation för den personal som måste avsättas för planering och handläggning av Ostlänken. Det rör sig om granskningar av planer som Trafikverket gör med hänsyn till miljölagar, infrastrukturplaner, arkeologiska frågor och markfrågor. Inga besked om kompensation har kommit.

Inte ekonomi att anställa fler

Samma personal på länsstyrelsen som arbetar med Ostlänken-handläggningen jobbar också med övriga plan- och byggfrågor och där är trycket allt högre i och med det ökade bostadsbyggandet.

– Vi har kommuner som kritiserar att de måste vänta på våra beslut och det är inte bra, byggandet behöver gå ännu fortare. Länsstyrelsen har inte ekonomi för att anställa fler utan att vi har en budget för det, säger Elisabeth Nilsson.

Oklart när beslutet kommer

Östergötlands och Sörmlands länsstyrelser beräknar att de behöver vardera cirka 10 miljoner kronor från nu fram till 2021 för att leverera nödvändiga utredningar åt Trafikverket.

Regionchef Einar Schuch på Trafikverket säger att man är medveten om att länsstyrelserna behöver pengar, men att Trafikverket inte kan betala förrän regeringen formellt beslutat att Ostlänken är tillåten enligt miljöbalken. När det beslutet kommer är fortsatt oklart.

Den aktuella skrivelsen har rubriken ”Länsstyrelsen avbryter samverkan kring planering av Ostlänken”.

– Jag uppfattar inte att skrivelsen innebär att man avbryter samarbetet, säger Einar Schuch.

Vad ska du göra nu när du fått det här brevet?

– Jag har talat med projektledningen idag och nu får vi sätta oss med länsstyrelsen och tillsammans diskutera hur vi löser situationen, i vilken ordning vi ska ta ärendena, säger Einar Schuch.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om