Landshövdingen på ministermöte om vargen

Landshövding Carl Fredrik Graf har mött landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) för att diskutera varg i de län som idag saknar licensjakt. "Han ville höra sig för hur vi ser på vargfrågan", säger landshövdingen.

Landshövding Carl-Fredrik Graf träffade i början av veckan landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) för att tala om varg i länet.

Landshövding Carl-Fredrik Graf träffade i början av veckan landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) för att tala om varg i länet.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Östergötland2023-05-17 18:00

Det var i måndags som landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) hade kallat till sig landshövdingarna för de län som i dag har vargrevir men inte någon licensjakt.

– Han ville höra sig för hur vi ser på vargfrågan i största allmänhet, både avseende skyddsjakt och licensjakt och ville informera sig. Bakgrunden är väl det riksdagsbeslut om ett tillkännagivande till regeringen om att minska antalet vargar i Sverige. Då vill ministern höra sig för helt enkelt. Vi presenterade läget i våra län, säger landshövding Carl Fredrik Graf.

Möjligheten till licensjakt i det södra rovdjursförvaltningsområdet, som Östergötland tillhör, var en av frågorna som avhandlades under mötet. I dag är licensjakt bara tillåten i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet.

– Ja, absolut. Om det ska förekomma licensjakt eller inte är en del i frågeställningen. Det är det som regeringen får överväga nu, om man ska använda det som ett medel för att reglera vargstammen. Det lämnades inget besked på mötet om den saken.

Tidigare under våren höll landsbygdsministern ett möte med landshövdingarna i de län som hade licensjakt i år. Nu hade turen alltså kommit till de som har varg, men inte var delaktiga i licensjakten.

– Det här var ett sätt för ministern att skaffa sig information i ärendet och han var tydlig med att det var just det var – ett sätt att skaffa sig information. Han hade inte ambitionen att ge oss några besked i det här mötet. Fortsatt hantering ska beredas i regeringskansliet.

Regeringen har uttalat att man vill minska den svenska vargstammen och ett av landsbygdsministerns första utspel när han utsågs var att förverkliga just det. Den senaste tidens möten med landhövdingarna för vargdrabbade län är en del av det arbetet.

– Det är en fråga som innehåller många dimensioner och perspektiv och det finns många åsikter kring det hos befolkningen som man behöver förhålla sig till, säger Carl Fredrik Graf.

Verkar det som att en ny förvaltningsplan är på gång?

– Det vågar jag inte påstå. Däremot kan jag säga att det är nödvändigt att man har en förvaltningsplan. Det är min åsikt. Annars är det väldigt svårt att bedriva licensjakt. Om man inte har förvaltningsmål så har man inget att förhålla sig till. Det var ett av beskeden som vi lämnade, att om regeringen väljer den vägen för att reglera vargstammen så behövs det ett förvaltningsmål, annars så går det inte att planera.

Antal vargar

Riksdagen godkände rovdjurspropositionen 2013 med referensvärdet 170–270 för gynnsam bevarandestatus hos vargpopulationen. 

EU-kommissionen accepterar inte intervall så Naturvårdsverket angav referensvärdet 270 vargar. 

Nivån kritiserades för att inte beakta genetiska aspekter, så 2015 gav regeringen Naturvårdsverket i uppdrag att från brett vetenskapligt underlag utreda vilken population som krävs. Resultatet blev 300 plus en invandrad varg från Finland eller Ryssland varje femårsperiod.

Förra våren beslutade en majoritet i riksdagen (M, Sd, Kd, C) om att rikta ett tillkännagivande till regeringen om att vargen ska anses ha gynnsam bevarandestatus redan vid 170 individer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!