– Jag försöker att införa hatt här på länsstyrelsen. Men det går lite långsamt, säger han skämtsamt när han klär på sig överrocken och hatten på sitt kontor.
Vi tar en kort promenad i parken bakom länsstyrelsen, den som kallas Kungsträdgården, och går bort mot slottet. Första hösten som landshövding är över och det lackar mot jul. Carl-Fredrik Graf verkar stolt och respektfull över uppdraget. Redan efter ett par veckor fick han ta emot kung Carl XVI Gustaf på besöket i Vallastaden, en riktigt blåsig dag. På bilderna från vår rapportering syns bland annat hur de båda kämpar mot vinden.
– Ja, första veckorna blev intensiva, men det var något jag hade räknat med. Och att få ta emot statschefen på besök var ju förstås väldigt roligt. Under samma månad hade jag även ett ambassadörsbesök från Nederländerna. Så det var lite att stå i, kan man säga.
Nu verkar han inte vara typen som oroar sig i onödan.
– Nej, det kan låta lite kaxigt, men jag har känt mig ganska så förberedd på den här uppgiften. Jag har en lång bakgrund som kommunalråd i Halmstad, med betydligt fler anställda, till exempel. Det är jätteroligt att få lära sig ett för mig helt nytt län. Efter årsskiftet ska jag besöka de tretton kommunerna. Vi har väntat med det eftersom de politiska positionerna i nämnder och styrelser inte har varit klara. Jag har fått många erbjudanden att besöka olika företag, föreningar och kulturevenemang. Jag har försökt att tacka ja till så mycket som möjligt.
Varför är det viktigt för dig?
– Dels för att jag vill lära känna så många östgötar som möjligt, dels för att det ger mig en chans att berätta om hur länsstyrelsen arbetar.
En stor del av länsstyrelsens arbete handlar om tillsyn av kommunernas verksamhet inom samhällsplanering och stadsbyggnad, naturvård- och miljöskydd men också om social hållbarhet och integration, samordning av civil beredskap, djurtillsyn och fördelning av statsbidrag till exempelvis lantbruk. Som statens förlängda arm är myndighetsuppdraget också att samordna offentliga insatser samt ha kontakt med civilsamhället. I Östergötland har myndigheten vuxit från drygt 200 till drygt 300 anställda på bara några år.
– Det gör att länsstyrelsen har gått in i en ny fas. Vi är faktiskt lite trångbodda just nu.
Vad beror ökningen på?
– Befolkningen ökar, byggprojekten ökar vilket påverkar nästan hela myndigheten. Vi har ett nationellt jämställdhetsuppdrag som rör hedersvåld och vi arbetar mycket med till exempel folkhälsofrågor utifrån alkohol/narkotika/tobak. Vi har också fått viktiga uppdrag när det gäller den civila beredskapens återuppbyggnad.
Vad innebär det?
– Det är ett nytt säkerhetspolitiskt läge i världen med kriget på Krimhalvön och olika politiska utspel. Vi har också klimatanpassningar framför oss som innebär att vi måste säkra vattenkvaliteten och försörjningen av vatten och livsmedel i framtiden. Vi har nog inte sett alla konsekvenser efter torkan i somras ännu. Östergötland har kommit långt i sitt arbete med sin uppbyggnad av totalförsvaret. Det här är en verksamhet som växer.
Inrikespolitiken i Sverige med det osäkra parlamentariska läget får också direkta verkningar på länsstyrelserna. Inte minst inom naturvård kan det ske förändringar. Efter att Moderaternas och Kristdemokraternas budget gick igenom i riksdagen nyligen varnade Naturvårdsverkets generaldirektör för stora nedskärningar, vilket kan påverka länsstyrelserna.
– Det är ett område som vuxit under 2018. Vi är en politiskt styrd verksamhet och då får vi rätta oss efter beslut av riksdagen och regeringen. Jag har informerat facket om läget så som vi kan bedöma det nu. Men främst avvaktar vi de återstående riksdagsbesluten i år. Sedan kan vi överblicka läget inför vårt eget budgetbeslut. Vi kommer också att behöva ha beredskap för en ändringsbudget från en nytillträdd regering, säger Carl Fredrik Graf.
Vad kan det få för konsekvenser i praktiken?
– Jag tror inte att det blir så stora förändringar. Men ett konkret exempel är att det kan innebära färre bildningar av naturreservat, säger han.
Bygget av Ostlänken är det som kommer att prägla de närmaste åren, enligt landshövdingen.
– Det kommer att handla om allt från näringsliv, samhällsplanering till naturvård och inte minst arkeologi och kulturhistoria. Och tidsperspektivet är förstås ganska stort, nu räknar vi med att Ostlänken är klar först runt år 2035.
Vi går in på Borggården och kliver upp i slottstrappan, Carl Fredrik Graf tar av hatten och hänger upp rocken. Så går vi in i den pampiga representationsvåningen. Här har han hittat sitt favorithörn på slottet, vid den stora öppna spisen i vacker, grön kolmårdsmarmor.
– Jo, favoritplatsen skulle nog i så fall vara här inne, säger han och drar upp jalusierna för att släppa in lite ljus.