Läkare jobbar hundratals timmar övertid

En del av Östergötlands läkare har övertidsberg på hundratals timmar. Vissa läkare vill jobba över. Andra är tvingade. Men patienter ska inte vara oroliga, tycker både arbetsgivare och fack.

Spetskunskap. Specialistläkare med avancerad kunskap behöver öva och finnas till för patienter. Det kan resultera i övertidsberg.

Spetskunskap. Specialistläkare med avancerad kunskap behöver öva och finnas till för patienter. Det kan resultera i övertidsberg.

Foto: JACK MIKRUT

ÖSTERGÖTLAND2017-11-06 05:30

Det finns läkare i Östergötland som under förra året arbetade hundratals timmar övertid utan att ta ut tiden i ledighet. Det visar övertidslistor hos Region Östergötland som redaktionen har tagit del av.

– Vi är medvetna om det här. Vi har en dialog med de fackliga parterna och vi vill vara mer förebyggande. Vi har inget egenintresse av att medarbetare jobbar övertid men ibland behövs det, säger Zilla Jonsson, HR-direktör i Region Östergötland.

I Region Östergötland arbetade 75 läkare mer än 200 övertidstimmar under förra året. Ytterligare sju läkare har över 400 timmar övertid. Den läkare som arbetade flest timmar under året har 630 övertidstimmar, motsvarande fyra månaders extra arbete under ett år. Läkarna tjänstgör på olika centrum, kliniker och vårdcentraler.

Patienter behöver inte vara oroliga över att möta utmattade läkare, enligt HR-direktör Zilla Jonsson och Läkarförbundets lokala ordförande Carin Larnert Hansson.

Den mesta övertiden kommer sig av läkarnas kollektivavtal för arbetstid.

– Läkare har en ganska komplex situation med tjänstgöring, jour och beredskap. Det är inte så lätt som att säga att nu har den här läkaren jobbat mycket övertid, alltså är den utarbetad, säger HR-direktör Zilla Jonsson.

– Det här rör sig inte om beordrad övertid, det är jour och beredskap som inte har kunnat kompenseras med ledighet, säger Carin Larnert Hansson.

Hon beskriver att övertidsberget blir störst hos läkare som besitter spetskompetens, som behöver jobba mycket för att patienter ska få vård och också vill jobba mycket för att uppnå och behålla skicklighet i sin specialitet.

– En del av dem står och opererar hela nätter i fall som är mycket akuta och inte kan vänta, säger Carin Larnert Hansson.

Det låter ju oroande med en läkare som opererar så mycket och inte sover?

– Jag tror du måste vända på det också och säga att det är tur att det här de här personerna som opererar, om det vore någon som inte hade kunskapen så hade det varit ännu värre, säger Carin Larnert Hansson

Läkarnas kollektivavtal innebär att de bara kan schemaläggas som ordinarie arbetstid på helgfria vardagar mellan klockan 07 och 21. Arbete på andra tider är enligt avtalet jour- eller beredskapsarbete, som (för de allra flesta) ska ersättas med ledig tid. Vissa läkare vill inte ta ut ledigheten för att de vill göra fler operationer, andra kan inte ta ut ledighet därför att någon med kunskap måste vara i tjänst.

Personer i vården som redaktionen talat med säger att vissa läkare vill jobba mycket övertid och ta på sig operationer för att bygga på sina CV:n, och att specialister ibland kan försöka motarbeta att fler specialister anställs.

Regionens HR-direktör Zilla Jonsson säger att övertidsberget är en kombination av de som vill jobba över och de som känner att de måste.

– Exempelvis har ett universitetssjukhus utpräglade specialiteter och om patientgrupperna inte är så stora blir det inte så lätt att bygga kompetens på många händer. Men det är vårt ansvar som arbetsgivare att se till att medarbetare inte jobbar för hårt, säger Zilla Jonsson.

Carin Larnert Hansson hävdar att det inte rör sig om en ovilja att få konkurrens av andra specialister utan en vilja att utarbeta spetskompetens.

– Många operationer krävs för att bli så kompetent att man kan klara svåra hjärnblödningar, skottskador eller komplicerade ryggortopediska fall. De specialisterna kan också bli inringda för ingen annan klarar patienterna. Då är det svårt att få ner övertiden, säger hon.

Övertidsberget är inte en fråga som medlemmar ofta kontaktar facket för att diskutera, enligt Carin Larnert Hansson. Hon drar slutsatsen att stor del av övertidsarbetet sker under frivillighet.

– Men arbetsgivaren har ju ett ansvar för att se till att anställda inte jobbar för mycket, säger hon.

Enligt HR-direktör Zilla Jonsson överraskas arbetsgivaren inte längre av stora övertidsberg utan har rutiner för att upptäcka när övertiden drar iväg. Men mer behöver göras. Fler läkare måste dela på övertid så att den inte koncentreras kring vissa personer. Chefer måste se till att anställda tar ut kompledigt. Fler läkare måste vidareutbildas och anställas.

Kommer läkarnas övertidsberg att se annorlunda ut nästa år?

– Det hoppas jag naturligtvis, säger Zilla Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!