I samband med att kliniken flyttade till nya lokaler i november förra året har det ena problemet avlöst det andra.
Vi träffar Anna och Linda, båda med insyn på kliniken som berättar om den pressade arbetsmiljön. Inför flytten utlovades en bättre och större arbetsmiljö i de nya lokalerna. Istället sitter personalen trångt i en öppen, kall lokal med en ny labbmaskin som har en bullernivå som fått underkänt av företagshälsovården.
– Folk mår dåligt, blir sjuka och en del orkar inte jobba kvar, men ledningen vill inte inse att folk slutar på grund av arbetsmiljön, säger Anna.
Anna och Linda, som egentligen heter något annat, berättar om kollegor som sjukskriver sig titt som tätt och den ständiga underbemanningen eftersom så många har slutat.
Teknik krånglar
Ny teknik skulle underlätta genom en högteknologisk labbutrustning som skulle automatisera hanteringen av provrören. Men istället har det har varit stora problem från start. Maskinen har slarvat bort patienters blodprover, registrerat dem fel eller kastat dem.
– Ett flertal graviditetsprover förstördes, säger Linda. Det är prover som bara kan tas under en viss tid av graviditeten och som måste in i kylen snabbt. Kvinnorna fick kallas in akut för ny provtagning.
– Under påskhelgen i våras havererade hela maskinen så att prover försvann, men det fanns ingen jour att kontakta. Ett 50-tal patienter fick ringas in igen. Tänk om det hade varit dödssjuka patienter, säger Linda.
Provsvar dröjer
Blodprover som behöver en akut analysering kan vara avgörande för patienter som misstänks ha drabbats av hjärtinfarkt, hjärnblödning, proppar och liknande. Men även där är det problem.
– Vi får mängder av avvikelser på att svarstiderna inte hålls, säger Anna. Alla akutmärkta prover ska lämnas ut inom en timme, men det dröjer ofta två, tre timmar. Prover märks om ibland och flera gånger har fel personnummer satts på. Det kan ju få katastrofala följder.
Ibland har maskinen lämnat ut ”galna” resultat vid exempelvis infektionshalter med värden som är osannolika och som kräver att personalen är uppmärksam och kör om provet.
– Personalen sliter som djur för att det inte ska drabba patienter och får det oftast att funka, men systemet är ändå inte patientsäkert, säger Linda.
Personal stressar
Stressnivån är hög och arbetet i labbet är dessutom väldigt splittrat. Personalen slits mellan att analysera blodprover och göra akututryckningar till andra kliniker som behöver hjälp att ta blodprov på patienter som kan vara svårstuckna. På kliniken går det under namnet ”springet” men långt ifrån alla har rätt utbildning för det.
– Jag har inte samma utbildning som biomedicinska analytiker har. Jag kan instrumenten och analysprinciperna, men jag är inte så duktig på sjukdomar. Min utbildning är mer inriktad på det praktiska labbjobbet.
Det är bara biomedicinska analytiker som är legitimerad sjukvårdspersonal, men eftersom det har blivit ett bristyrke består personalen numera även av naturvetare, kemister, biologer och undersköterskor. Men oavsett utbildning måste vissa av medarbetarna kunna rycka in i provtagningen. En del medarbetare har dock undantagits av arbetsgivaren.
Kompetens för provtagning
De som jobbar med provtagning måste först ha ett kompetensbevis. Linda är kritisk till hur det går till.
– Jag fick sitta en timme i ett rum och sticka på en kollega som var lika ny som jag. Sedan förväntades jag kunna det. Jag klarade det ganska bra ändå, men eftersom jag inte är utbildad i att möta patienter var det psykiskt jobbigt ibland, som när jag mötte barn som var svårt sjuka i cancer.
Anna och Linda berättar att den psykosociala miljön är ansträngd och att det finns en stor irritation i personalgruppen. De som har varit sjukskrivna ofta har blivit inkallade till cheferna och uppmanats att öka sin närvaro på jobbet.
– Cheferna säger att det inte beror på jobbet att folk är sjuka, de skyller alltid på individen, säger Anna. Ledningen får varningsklockor från alla håll men det finns alltid en ursäkt. Och när folk slutar bedöms det som naturliga avgångar, säger Anna.
Anna jobbar fortfarande kvar, men Linda orkade inte stanna. Sedan i våras har totalt tio medarbetare slutat, varav sex gått i pension och fyra (varav två vikarier) har fått andra jobb. Sex personer är föräldralediga och en är tjänstledig. Dessutom slutade tre medarbetare i samband med flytten.
Anna och Linda heter egentligen något annat.