Köerna till BUP allt längre – nu vidtas åtgärder

Köerna till regionens barn- och ungdomspsykiatri (BUP) har länge varit långa. Fler får vänta längre och därför har politikerna nu beslutat att köerna ska kortas. Men hur ska det gå till?

Kerstin Sjöberg (C) är inte alls nöjd med BUP:s tillgänglighet och presenterar därför ett åtgärdsförslag tillsammans med sina koalitionskollegor. Hon är regionråd och tredje vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Kerstin Sjöberg (C) är inte alls nöjd med BUP:s tillgänglighet och presenterar därför ett åtgärdsförslag tillsammans med sina koalitionskollegor. Hon är regionråd och tredje vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Foto: Jasmine Hübinette

Östergötland2022-05-11 20:00

Alla tycks vara eniga om att en förändring måste ske nu. Vårdgarantin är på 30 dagar för ett första besök hos BUP. I början av 2018 fick 98 procent komma inom den tiden, i år var det bara 33 procent och nu menar den styrande koalitionen att man måste göra något. 

– Vi är inte alls nöjda med siffrorna, verkligen inte. Det här är ett sätt för oss att trycka på för att få bättre tillgänglighet. Nu vill vi se resultat. Det finns upphandlad vård som inte utnyttjats, säger regionrådet Kerstin Sjöberg (C). 

Under tisdagen sammanträdde hälso- och sjukvårdsnämnden och under onsdagen regionstyrelsen. Samma fråga avhandlades vid båda dessa tillfällen. Regiondirektören och hälso- och sjukvårdsdirektören fick i uppdrag att återkomma med förslag på åtgärder. Köerna ska kortas, men hur?

– Det är ingen lätt fråga. Jag förväntar mig att det kommer förslag på skarpa åtgärder. Jag tänker att tidsfaktorn kan spela en stor roll för barn och unga, så under tiden kan det vara bättre med exempelvis ett första samtal så tidigt som möjligt i väntan på en större utredning. Man kan också stärka upp samarbetet med elevhälsan och så har vi utvecklingen med "En väg in" gemensam för BUP och barn- och ungdomshälsorna, säger Kerstin Sjöberg (C).

Kritiken från oppositionen kom omedelbart, trots att de ställde sig bakom förslaget. 

– Det är så väldigt vagt vad man vill göra. Man tänker: vad är det egentligen vi fattar beslut om? Så därför gjorde vi ett tilläggsyrkande om att upphandla mer kapacitet. Regionen har jättestora tillgänglighetsproblem inom BUP och därför behöver vi öka kapaciteten. Den går att öka genom en ny upphandling. Vi har visserligen en utförare som inte uppfyllt sin kvot, men det är tydligt att det inte räcker, säger Fredrik Sjöstrand (M).

Även SD föreslår att regionen ska upphandla fler aktörer och är missnöjda med förslaget.  

– Vi är väldigt besvikna. Ärendet är så tunt och det är ett jätteviktigt område med åratal i kö. Vi har som parti drivit frågan om BUP länge. I förslaget som las fram nu står det bara att det ska beslutas om kortsiktiga och långsiktiga åtgärder, inte vilka. Då är det svårt att göra en bedömning av om de kommer att hjälpa. Vi kan inte acceptera två år i kö med försämrat mående, köerna måste bli drastiskt kortare, säger Richard Svensson (SD).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!