Dejtandet har sett bättre dagar än just under pandemin. Rekommendationerna att bara umgås med personer i sin närmsta krets för att minska smittspridning har knappast bäddat för nya kontakter.
– Närhet och att bli berörd är ett grundläggande behov hos oss. Det har varit självklart innan men nu varit begränsat, säger sexologen och barnmorskan Lena Vidstige från Motala.
Kan man då vänta sig ett uppsving på liggfronten efter att restriktionerna hävts?
– Det tror jag, det hoppas jag! säger hon och skrattar.
Under pandemin har ett flertal olika råd för den som önskar ha sexuellt umgänge lyfts. 1177 konstaterar att covid-19 inte är en sexuellt överförbar infektion, men påtalar att sex innebär en ökad risk för smitta utifrån den fysiska närhetsprincipen. Covid-19 kan smittas genom kontakt med saliv, som vid kyssar.
I Kanada har chefsläkaren Theresa Tam dragit det längre. Hon uppmanar till användning av munskydd vid intima stunder och att undvika kyssar – särskilt om man träffar någon i riskgrupp. Hon konstaterar vidare att det mest riskfria är att ha sex med sig själv och att alltid använda kondom – trots att det i studier visat sig vara låg sannolikhet att coronavirus skulle kunna spridas via sperma eller lubrikation.
Inför alla hjärtans dag i fjol släppte hälsomyndigheter i Thailand en liknande uppmaning. Munskydd på under hela akten och en rekommendation att undvika sexställningar som innebär ansikte-mot-ansikte.
I Region Östergötland märks avhållsamheten möjligen i statistiken för antal positiva fall av den vanligaste könssjukdomen, klamydia. Under pandemiåren 2021 och 2020 har mer än 100 färre fall rapporterats jämfört med 2019 och 2018.
– Jag tänker att folk mest har träffat de man redan umgås med och inte tagit in nya partners. Eller så kan siffrorna bero på att färre har testat sig för klamydia, säger Lena Vidstige.
Kan man spå en ökning av antal fall framöver?
– Ja, nu träffas man på ett annat sätt igen och en del som hållit på restriktionerna tar kanske vara på chansen på ett annat sätt – sen betyder inte det att man behöver ligga runt. Det kan också ta ett tag innan symtom på könssjukdom kommer, så statistiken kan släpa efter lite.
Har du något råd till de som vill komma igång med intimitet igen?
– Det vanliga att inte ha oskyddat sex med nya partners, men annars är det bara...kör på!