Trafikverkets presschef Bengt Olsson säger att tågtrafiken kommer att dras med kraftiga förseningar under resten av trafikdygnet till följd av störningarna under kvällen.
– Då kommer den inte börja rulla i rätta tidsavgångar utan det kommer vara kraftiga förseningar resten av trafikdygnet, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson till TT.
– Persontrafiken slutar i stort sett vid 23-tiden. Efter det är det mest godstrafik. När persontrafiken kommer i gång igen vid 05-tiden hoppas vi att vi har kommit i fas igen med tidtabellen, säger Olsson.
Telefonkopplingen mellan alla trafikcentraler i Sverige och lokförarna låg nere från 17.30-tiden, vilket gav omfattande störningar i såväl pendeltågs- som fjärrtågstrafiken. Myndighetens reservsystem, som kommer från en annan leverantör, låg också nere och alla tåg tvingades därför automatiskt att långsamt ta sig till närmaste station.
– Det är bara jättetråkigt. Det här inträffade ju alldeles i rusningstid på eftermiddagen. Det är en ren säkerhetsåtgärd som vi kopplade in, säger Olsson och framhåller att allt annat än kommunikationen från trafikledningen till lokförarna har fungerat.
Telefoniuppdatering
Olsson säger att man tror att störningarna uppkommit till följd av en telefoniuppdatering man genomförde under onsdagen.
– Nu börjar det rulla överallt där det har stått stilla. De platserna är inte lika många som man trodde inledningsvis. Det har inte varit problem med telefonin norröver, alltså norr om Uppsala och Gävle. Men problemet är att de flesta tåg utgår från Stockholm på ett eller annat sätt. Trafiken har ju påverkats – självklart.
"Inte okej"
TT: Uppdaterades båda systemen samtidigt?
– Nej, det verkar vara en uppdatering som har påverkat båda systemen. Det måste utredas jättenoga, det är inte okej. Systemen måste hållas isär på ett annat sätt än vad som har hänt i dag, säger Olsson.
Uppdateringen gjordes under dagen men slog inte igenom förrän i rusningstrafiken, strax efter klockan 17.
Det finns ingenting som tyder på en it-attack, enligt Trafikverket
Runt om i Östergötland blev mängder av resenärer sittande på tåg eller strandade på plattformar på olika stationer.
I Mjölby tog det stopp för Anna Gyllander, som var på väg hem till Norrköping efter ett besök i Lund.
– Tåget är fullsatt och många har gått av och är på perrongen eller i väntsalen. Många är oroliga och undrar förstås hur och när de kan resa vidare. Jag har i alla fall löst situationen genom att be dottern komma och hämta. Hon är på väg. Jag tyckte det kändes bäst eftersom ingen vet hur länge vi blir här. Det kan dra ut på tiden.
Bussar kallades in för att ersätta pendeltågen.
– Vi gör så gott vi kan, men det kommer att bli längre körtider och tågens tidtabell kommer inte att kunna hållas, sa Mattias Näsström, biträdande trafikchef på Östgötatrafiken.
När klockan slog 20 kom nya uppgifter från Trafikverket om att tågtrafiken släppts på. Enligt Mattias Näsström kan det vid situationer som denna dock ändå dröja innan trafiken kommer igång.
– Det är Trafikverket som bestämmer när tågen ska gå och i vilken ordning. Det är många tåg som behöver köra genom Östergötland när trafiken kommer igång. Så det kommer att ta ett tag innan vi är tillbaka i tidtabell igen.
Hur länge kommer det att vara förseningar?
– Det är jättesvårt att svara på. Trafikverket styr, så det är bara för oss att lyda. Under tiden fortsätter vi att köra ersättningsbussar. Vi vet att det står resenärer och väntar bland annat i Linköping, Norrköping och Skänninge. Men det är svårt att ersätta tågtrafiken med bussar. De tar inte lika många resenärer och går inte lika fort.
Som resenär kan man se till att hålla sig uppdaterad genom att titta i appen, på skyltar och vara uppmärksam på ny information.
– Det kan bli snabba ryck när Trafikverket bestämmer vilka tåg som ska gå och i vilken ordning.
Om man behövt ta taxi finns information om förseningsersättning på hemsidan.
– Vi kan bara beklaga, det måste ha varit väldigt frustrerande för alla som väntat.