Kanoten bästa platsen på bäversafarin

Bästa platsen är en ljudlös kanadensare på stilla vatten. I alla fall om man vill se en bäver. Från Kronhjortsgården utanför Simonstorp kan man ge sig ut på sin egen bäversafari.

Vägvisare. Karin och Roland Byfalk är ense om vilken väg till kanoterna som är närmast.

Vägvisare. Karin och Roland Byfalk är ense om vilken väg till kanoterna som är närmast.

Foto: Gunnar Hagberg

Östergötland2017-07-01 16:00

Spåren efter bäverns verksamhet brukar vara tämligen lätta att se i terrängen. Avgnagda trädstammar vid strandkanten och imponerande byggnadsverk i vattenbrynet. Bävern själv är mer svårflörtad.

– Ungefär varannan besökare som ger sig ut på safarin får verkligen se en bäver, säger Roland Byfalk på Kronhjortsgården. Störst chans har man om man sitter tyst och stilla i sin kanot och bara väntar. Bävern tror att det är en stock och släpper lite på sin skygghet. Chansen ökar ännu mera om man övernattar i naturen och provar på natten.

I 30 år har Karin och Roland Byfalk drivit sin verksamhet vid Kronhjortsgården. Bäversafarin är bara ett utskjutande skott på ett allt tätare grenverk av aktiviteter djupt inne i Kolmårdsskogarna.

– Det här blir tredje sommaren i rad vi arrangerar safarin, säger Karin Byfalk medan hon visar egna bilder från bäverns framfart bland asp och björk.

Det hela är mycket enkelt. Och, såklart, spännande på ett tålamodskrävande sätt. Man genomför sin egen bäversafari med Kronhjortsgården som utgångspunkt och förses med kanot med utrustning, kaffekorg och karta. Sedan är det bara att paddla ut på de sammanlänkande sjöarna Myckelmossasjön och Linddalssjön med alla sinnen på helspänn. Karin och Roland Byfalk har detaljkoll på var bävrarnas kojor finns och kan peka ut på kartan. Tålamod och tur brukar ge resultat.

– Här, säger Karin Byfalk med fingret på kartan, har det byggts en ny koja. Det känns väldigt kul. I de här sjöarna förstör inte bäverns byggen någonting. Det är förstås värre i ännu smalare vattendrag där kojorna kan dämma upp och orsaka skador.

Den mest ivrige bäverspanaren övernattar lämpligen i den nybyggda "eremitcampen" på en udde i Linddalssjön. Chansen att se bävern, som ser till att ingången till kojan alltid ligger under vattenytan, ökar om safarin sträcker sig en bit bortom kontorstid.

– Visst, säger Roland Byfalk, man kan se bäver inne i Norrköping också. Men den är mer eller mindre tam. Den här är vild. Och mycket skygg. Det är en speciell känsla att få höra hur ledaren slår till med den breda stjärten i vattnet för att varna de andra. Det låter som ett skott. Då vet man också att de inte visar sig ovan vattnet igen på en bra stund.

Karin och Roland Byfalk påpekar också att bäversafarin kan genomföras när som helst.

– Det är bara att höra av sig.

Bäversafari

Det är Kronhjortsgården, fem kilometer från Simonstorp, som håller i safarin. Man genomför den emellertid på egen hand och förses med all utrustning som behövs. Övernattningsmöjligheter i naturen finns. Kronhjortsgården står dessutom öppen för en mängd olika aktiviteter, som konferenser, teamträning, kick-offer, spa, kurser och familjehögtider som bröllop och födelsedagar.

Från väg 55 mellan Norrköping och Katrineholm kör man fem kilometer på mestadels grusväg. Det är väl skyltat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om