Det tycker Julie Tran (C), ny ordförande i Region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd.
– Den har gett helt andra förutsättningar för dem som vill leva i skärgården. Pendlingen till arbete eller skola har blivit så mycket enklare.
– Skärgårdstrafiken ska kopplas sammans med kollektivtrafiken på land så att de som bor i skärgården lätt ska kunna ta sig inte bara till skola och arbete på fastlandet, utan även till affärer och annan service.
Julie Tran hoppas att barnfamiljer ska vilja flytta ut i skärgården för att bo där året runt.
– Det krävs även att sådant som skatteregler inte är så snäva att de försvårar för dem som vill bo i skärgården, säger Julie Tran och syftar på frågan om olika beskattningar på bränsle.
Bredvid datorn på skrivbordet i regionhuset i Linköping ligger två mobiler och en surfplatta. Men när vi börjar prata om järnväg, kollektivtrafik och skärgårdsfrågor hämtar Julie Tran en stor turistkarta över Östergötland och breder ut den över bordet.
– Det är så roligt att titta på kartor, jag hittar hela tiden nya orter, säger hon som sedan årsskiftet tagit över de tunga frågorna om kollektivtrafik och annan utveckling av infrastruktur. Hon har också ett visst ansvar för utbyggnaden av bredband i länet.
– Vi i regionen har koordineringsansvaret, men jag tycker att vi borde få fler verktyg av regeringen. Att vi som region skulle ha ekonomiska medel att skjuta till investeringarna.
Julie Tran är försiktig med att kommentera sina partikollegor och politiska motståndares arbete i kommunerna.
Som hur de lyckas genomföra utbyggnaden av bredband.
Även det berör skärgården i Norrköpings, Söderköpings och Valdemarsviks kommuner.
– Med bredband ökar möjligheterna att arbeta hemifrån, något som verkligen skulle vara bra för skärgårdsborna.
Julie Tran vänder gärna blicken mot Europa och hoppas mycket på utbyggnaden av höghastighetståg.
– I debatten om det ska bli 320 kilometer i timmen eller 250 kilometer i timmen, väljer jag att arbeta för att järnvägen blir av, det är det viktigaste för mig.
Intresset för Europa finns med sedan uppväxten. Julie Tran är född i Eskilstuna, när hon var tolv år flyttade familjen till Linköping där hon också bor idag. Släkten är utspridd och hon själv studerade under tre och ett halvt år i Frankrike och ett år i USA, både internationell ekonomi och internationella relationer.
– Först då förstod jag att sådant som jag under min uppväxt tagit för givet långt ifrån gäller för alla. Sverige nämndes alltid som undantaget.
I samband med finanskrisen 2009 bad hennes pappa, restaurangägaren, henne att komma hem för att arbeta i familjeföretaget.
Det var EU-valrörelse och Julie Tran läste partiernas politiska program. Frågor om klimat och näringsliv intresserade henne och de tre centerpartisterna Gösta Gustafsson – "skrev om klimat och politik på sin blogg", Lena Ek – "imponerades av henne i debatterna" och Maud Olofsson – "partiledare som kunde kombinera både klimat och näringsliv", fick henne att välja Centern.
I valrörelsen 2010 fick Julie Tran sitt första uppdrag som valkoordinator för Centern i Linköping. Efter valet blev hon politisk sekreterare för Göran Gunnarsson och under ett par år jobbade hon som pressekreterare för de centerpartistiska riksdagsledamöterna, innan hon återvände till Region Östergötland som regionråd.
Göran Gunnarsson hade i sin roll som ordförande för trafik- och samhällsplaneringsnämnden många internationella kontakter.
– Han har gett mig rådet att fortsätta så, för utan omvärldsbevakning kan man inte se sammanhang och Östergötlands roll. Ett exempel är just höghastighetstågen, säger Julie Tran och tar fram en mindre karta som visar de större järnvägskorridorerna i Europa.
– Vi är med i ett större sammanhang med järnväg som sträcker sig från Stockholm till Sydeuropa. Det är viktigt att se det sammanhanget och inte bara den del som är Ostlänken, säger Julie Tran.
Hon ser som en av sina uppgifter att få regeringen att snart lösa finansieringen av järnvägsbygget som beräknas kosta 54 miljarder kronor.
På hemmaplan är ändå kollektivtrafiken den tyngsta frågan för Julie Tran.
Under den gångna mandatperioden förändrades kollektivtrafiken i grunden och närtrafik, ett slags beställningstrafik, infördes istället för fasta linjer på många håll.
– Det blev en chock för många eftersom det var så många linjer som berördes på en gång. Men det behövdes verkligen en förändring eftersom flera linjer bara kördes för att det alltid varit så. Nu gör vi en löpande utvärdering och funderar över om vi ska utveckla den ytterligare med bättre tillgänglighet under helger och röda dagar.