Det är fackförbundet Unionen som gjort en beräkning av IT-kaoset på arbetsplatser i hela landet. Det visar sig att svenska tjänstemän bedömde att de hade i snitt en 29,5 minuters datorproblem om dagen under 2015. Kostnaden för detta beräknas till 14,5 miljarder.
– "Va!?" Det är första tanken många får. Det är ju otroligt mycket tid som bara försvinner helt i onödan, säger Malin Engström på Unionens region Öst.
Undersökningen görs årligen och visar att inga förbättringar skett i tjänstemännens IT-miljö under förra året, som dessa siffror baseras på. Unionen har både jämfört hur kvinnor och män, samt chefer och medarbetare, besvarat frågorna. Man har dessutom i samarbete med forskare på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) ställt frågor kring beställning och införande av ny IT.
Och här finns en del att önska, enligt Malin Engström.
– Undersökningen visar att arbetsgivarna verkar lägga för lite resurser på att upphandla rätt saker, som verkligen matchar behoven.
Man lägger också för lite kraft i att låta medarbetare vara delaktiga i att köpa in ett nytt system. Det kan påverka hur bra systemets egenskaper kopplar till de faktiska behoven på arbetsplatsen.
– Besluten fattas ofta på för hög nivå. Inte ens chefer och arbetsledare anser att de har fått tillräckliga kunskaper när systemet sedan ska köras.
Hur påverkar det här människorna?
– Det leder till stress. Men människor vill först göra sitt bästa för att klara av något, sedan känner man otillräcklighet och det kan sedan leda till minskad trivsel, till att man kanske byter jobb, eller till stressymtom.
Män tycker att IT-systemen är svårare att lära sig än kvinnor. Hela 65 procent av kvinnorna anser att IT-systemen är enkla att lära sig, jämfört med 57 procent av männen. Fler kvinnor än män tycker också att systemen är roliga och engagerande, samt att det är lätt att hitta i dem. Däremot anser männen i större utsträckning än kvinnorna att IT-systemen underlättar möjligheterna att jobba hemma och på distans.