Inventeringen klar – rekordmånga lodjur i Östergötland

Aldrig tidigare i modern tid har det funnits så många lodjur i Östergötland. Årets lodjursinventering avslutades i helgen och preliminära siffror pekar på en toppnotering.

Den snöiga vintern kan ha spelat in för rapporteringen, eftersom det har varit lättare att se de runda tassavtrycken i år än förra året.

Den snöiga vintern kan ha spelat in för rapporteringen, eftersom det har varit lättare att se de runda tassavtrycken i år än förra året.

Foto: Junge, Heiko

Östergötland2021-03-02 12:00

– Preliminärt finns det 12-13 föryngringar, alltså honor med ungar, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på länsstyrelsen i Östergötland.

Det är osäkert om den snöiga vintern kan ha spelat in för rapporteringen. Det har varit lättare att se spår i snön, så det är inte riktigt klart om det verkligen är fler djur eller om man kunnat räkna fler spår.

Länsstyrelsen har en teoretisk beräkningsmodell där man multiplicerar antalet föryngringar – eller familjegrupper – med faktorn 5,48. Den uppskattningen skulle innebära att det finns i runda tal 65-70 lodjur i länet nu. Totalt i Sverige finns det ungefär 1 100 djur.

– Föryngringarna är i så fall det mesta i modern tid, förklarar Mia Kjällander. Tidigare var tio familjegrupper den högsta siffran och det var för två år sedan.

Naturvårdsverket har satt upp en önskad miniminivå när det gäller antalet djur i Östergötland till 54-58 och minst sju föryngringar. Det kan betyda att länet har betydligt fler familjegrupper, om inventeringen stämmer, och fler än grannlänen.

Lodjur har inte revir, som vargar, utan hemområden. Det är platser där honan håller till med ungarna, men som hon kan flytta från senare. Honorna håller sig av naturliga skäl mer still än hanarna, som kan vandra långa sträckor i sitt sökande efter honor.

Det finns lodjursområden i norra delen av länet, norr om Motala, i Finspång ned mot Roxen och österut mot Krokek.

I södra länsdelen finns det familjegrupper i Boxholm, Mjölby, Ödeshög, Kinda och Ydre. Många lodjur rör sig kring Malexander, Västra Harg och Strålsnäs. Men ytterligare två kommuner har denna gång hemområden med lodjur.

– Det finns en föryngring i Åtvidaberg och en i Valdemarsvik, säger Mia Kjällander.

Förvaltningsmålet på sju familjegrupper, som är beslutat av Viltförvaltningsdelegationen, anger ungefär hur många djur det bör finnas i Östergötland. 

Förra året tilläts licensjakt på totalt fyra djur, två i norra Östergötland och två i södra. Jakten sker inom de båda delar av länet där stammen är som tätast och tilldelningen är baserad på förra vinterns inventering. I år ökar antalet till fem lodjur, där två får fällas i det norra området och tre i det södra. I både Jönköpings och Kalmar län får vardera åtta lodjur fällas. 

Licensjakten på lodjur pågår från och med måndagen den här veckan och under hela mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!