Efter två allvarliga trafikolyckor på länsväg 1136, den så kallade Stjärnorpsvägen, vittnade boende längs med vägen om alldeles för höga hastigheter. Flera av dem som redaktionen pratade med efterlyste fartkameror för att stävja hastigheterna. Trafikverket, som ansvarar för trafiksäkerhetskamerorna som de egentligen heter, genomför sedan förra året en satsning för att sätta upp fler kameror i landet. I Östergötland sätts i år totalt elva nya kameror upp, på väg 51 mellan Finspång och Sonstorp samt väg 206 mellan Skänninge och Mantorp. Att sätta upp kameror är en svår process som kostar pengar och tar tid.
– Det ska byggas en plats för kameran att stå på, dras el och kommas överrens med markägaren. Vanligtvis kostar en kamera 500 000 kronor att sätta upp och då är inte driftskostnaderna inräknade, säger Eva Lundberg som är nationell samordnare för trafiksäkerhetskameror på Trafikverket.
Men kamerorna är värda sitt pris. Trafikverket räknar med att deras närvaro på vägarna räddar 20–30 liv varje år. För hög hastighet är ofta en orsak till allvarliga trafikolyckor och Trafikverket har med hjälp av mätinstrument sett att 95 procent av förarna håller hastigheten på sträckor med kameror.
– Hastigheten spelar en stor roll för konsekvensen av en olycka. Får man ner farten kanske inte olyckorna minskar men de allvarliga skadorna gör det, säger Eva Lundberg.
Trafikverket får ofta in önskemål från personer som vill få kameror på sin väg där de bor. I Östergötland samlas dessa önskemål in till Trafikverkets regionkontor Öst. Tillsammans med önskemål och rekommendationer från polisen gör de en bedömning om kameror vore ett bra alternativ och skickar en lista till den nationella samordnaren. Vanligtvis resulterar en tredjedel av dessa regionala önskemål i uppsatta kameror.
Vad krävs av en sträcka för att få kameror?
– Vägen behöver inte vara extra olycksdrabbad utan bara bedömd som en risk utifrån vissa kriterier. Medelhastigheten ska visa sig ligga på fem kilometer i timmen mer än maxhastighet och det ska vara ett trafikflöde på mer än 4 000 fordon per dygn, säger Eva Lundberg.
Hur lång tid tar det från att ett beslut tas till en kamera längs vägen?
– Vanligtvis två år. De kameror som sätts upp i Östergötland i år beslutades om 2015.
Är folk generellt positiva eller negativa till kameror?
– I enkäter som vi har skickat ut har 76 procent svarat att de tycker kamerorna är bra.