Hund kan ha dödats av varg i länet

En hundägare har vänt sig till länsstyrelsen och kräver ersättning för att en hund dödats av en varg. Men enligt länsstyrelsen finns det inga bevis på att det rör sig om ett vargangrepp.

Två vuxna vargar finns i det så kallade Långbogenreviret. (Vargarna på bilden är inte de aktuella vargarna.)

Två vuxna vargar finns i det så kallade Långbogenreviret. (Vargarna på bilden är inte de aktuella vargarna.)

Foto: Paul Kleiven

Östergötland2020-01-17 14:00

Hundägaren skriver i ansökan att hunden försvann den 1 december förra året i trakten av Ljungsbro. Hunden ska ha hittats död den 4 december. Hundägaren påstår i ansökan att hunden dödats av en varg.

Mia Kjällander är vilthandläggare på länsstyrelsen och har tagit del av ansökan. Enligt henne har inte länsstyrelsen fått möjlighet att undersöka hunden för att ta reda på om det verkligen rör sig om ett rovdjursangrepp av en varg.

– Vi har inte fått något att undersöka. Djur försvinner av många andra anledningar. Det skulle kunna vara varg, men det kan också finnas någon annan anledning, säger hon. 

Hundägaren kräver ersättning med 7 500 kronor, men länsstyrelsen har ännu inte fattat något beslut. 

– Vi kommer att skriva ett beslut så småningom, säger Mia Kjällander. 

Vid årsskiftet 2017/2018 kunde länsstyrelsen konstatera att ett revirmarkerande vargpar uppehöll sig i skogarna norr om Roxen – det så kallade Långbogenreviret. Sedan dess har vargarna fått valpar. 

– Vi har hittat spillning från fyra valpar, säger Mia Kjällander. 

Länsstyrelsen har hittills avslagit de ansökningar om skyddsjakt som kommit in. I maj förra året gick varghanen till angrepp mot två får och sex lamm som dödades eller fick avlivas på grund av sina skador. Angreppet skedde i närheten av Ljungsbro. Djurbesättningen gick innanför ett bra stängsel – som dock inte var rovdjursavvisande.  

I början av augusti i fjol skedde ännu ett vargangrepp i en hage ett par kilometer söder om Hällestad i Finspångs kommun. Fyra vuxna tackor och tio lamm dödades eller fick avlivas på grund av sina skador. Fåren gick innanför ett fyrtrådigt stängsel av god kvalitet. Dock saknades cirka 300 meter stängsel mot en sjö. Dna-provet från angreppet i augusti gav inget utslag.

Länsstyrelsen fick efter angreppet i augusti in två ansökningar om skyddsjakt på vargarna. Länsstyrelsen ansåg att ett beslut om skyddsjakt bör övervägas efter minst tre dokumenterade angrepp inom en sexmånadersperiod. Det ska då vara fråga om angrepp som är orsakade av samma varg.  

I september skedde ytterligare ett vargangrepp norr om Stjärnorp, då en kvigkalv dödades. 

Under senare tid har inga dokumenterade vargangrepp skett.

– Just nu är det inget aktuellt. Tamdjuren är inne nu, vi får se hur det utvecklar sig framåt vårkanten, säger Mia Kjällander. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!