– 9 mars. Det var då vi såg att varslen började strömma in och vi förstod att det här skulle bli något riktigt jobbigt. Något som vi nog inte hade sett tidigare.
Orden är Inger Schroeders. Hon är enhetschef för Arbetsförmedlingen Arbetsgivare Östergötland. Hon beskriver en vår som inte varit sig lik för någon och definitivt inte för Arbetsförmedlingen som myndighet. En myndighet som är den som tidigt får ta smällarna när samhällets ekonomi rasar samman. Från en vecka till en annan varslades tusentals människor i Sverige och östgötarna kom heller inte undan.
– Vi såg att trycket kom snabbt och vi själva var också tvungna att ställa om. Många av oss jobbar hemifrån. Själv har jag jobbat hemifrån sedan i mars och har kanske bara varit fysiskt på plats på kontoret ett par gånger. När vi möter inskrivna eller de som vill skriva in sig har vi snabbare kunnat ställa om mot det digitala, snabbare än vad som var tänkt. Men det har gått bra, säger hon.
Arbetsförmedlingens uppdrag har genomgått en förändring som konsekvens av januariavtalet. Bland annat är det tänkt att matchning till arbetsmarknaden ska genomföras av utomstående leverantörer som fått uppdraget. Inger Schroeder ser inte att myndighetens ändrade uppdrag har påverkat hur man kunnat jobba för att möta effekterna av corona.
– Vi har jobbat med leverantörer tidigare. Så där ser jag inget problem. Sen är det förstås så att det har varit och är ett exceptionellt läge. Det är tufft med så många arbetslösa, varslade och företag som går i konkurs. Det påverkar alla, säger hon.
Arbetslösheten fortsätter att stiga. Arbetsförmedlingen konstaterar i sina analyser att det är de som är nyast på arbetsmarknaden som drabbas hårdast just nu. Och att många sommarjobb uteblivit har inte underlättat.
– Vi ser att det är i Motala, Finspång och Norrköping som arbetslösheten är hög för unga. Samtidigt kommer det att finnas fler utbildningsplatser i höst. Regeringen har sett till att detta utökas. Men visst kommer hösten att bli tuff för många unga. Det kan vi se nu. Men det kommer gälla andra grupper också, säger Inger Schroeder.
Andra orosmoln är den internationella ekonomin. Enligt bedömningar från regeringen kommer tillväxten i Sverige minska med 6 procent i år. Fast bedömningarna är högst osäkra påpekar i stort sett alla bedömare. I omvärlden ser det ut som om tillväxten också kommer sjunka i år. För eurozonen blev det ett BNP-fall på 3,8 procent under första kvartalet i år, om man jämför med kvartalet före. Nedgången för hela EU blev något mindre, 3,3 procent, enligt EU:s statistikbyrå Eurostat. För andra kvartalet och resten av året beräknas siffrorna vara minst lika dystra.
– Den stigande arbetslösheten oroar mig. Prognosen talar om en arbetslöshet på 11 procent under nästa år. Och får inte ekonomin fart kommer det att bli tuffare. Det finns många industrier i länet som är väldigt beroende av exporten. Det är nervöst inför hösten.
– Vi får hoppas att det finns en ljusning då. Det finns ändå prognoser som säger att det kommer en vändning. Men då måste det bli ett stabilare läge med corona, säger Inger Schroeder.
Hur förbereder ni er inför hösten?
– Vi fortsätter att jobba på distans och sen hoppas jag att det blir lättare med att vara ute och möta arbetsgivare. Det sker nästan inte alls nu, säger hon.