Evelina växte upp i Kolmården där hon gick på Uttersbergsskolan, Råsslaskolan och sedan på De Geergymnasiet i Norrköping. Hon bestämde sig för att bli lärare och fortsatte studierna i Linköping och Uppsala. Efter utbildningen fick hon jobb på en skola i Stockholm där hon blev kvar i åtta år.
Under de sista åren på skolan började hon känna mindre passion för yrket.
– Jag gillade inte vart den svenska skolan var på väg. Större föräldrainflytande i kombination med ökad administration, som tog mer tid från undervisningen, kändes inte som det yrke jag en gång brann för.
Många föräldrar engagerar sig också i dag på ett sätt som i längden varken gynnar barnen, skolan eller samhället, tycker Evelina.
– När ett problem dyker upp kring deras barn fokuseras det mest kring vad skolan kan göra åt det i stället för att föräldern frågar sig vad de själva har för ansvar.
Dagens stora konsumtionshets bidrog också till Evelinas beslut.
– Många vuxna jobbar många och långa dagar för att kunna ge sig själv och sin familj det som i dag lite outtalat förväntas för att hänga med i dagens samhälle. Det bidrar till en stor och onödig konsumtion som i sin tur kan leda till en snedvriden bild av andra människor och omvärlden.
Inför höstterminen 2014 tog Evelina tjänstledigt från lärarjobbet och åkte till Spanien. I Benalmádena, på spanska solkusten utanför Malaga, hade hon och maken Mattias tidigare under året köpt en semesterbostad i Pueblon, den gamla delen av Benalmádena.
Evelina fick jobb på faktureringsavdelningen på Sector Alarms kundservice i Benalmádenas grannstad Fuengirola och där jobbar hon nu som assisterande teamledare gentemot företagets kunder i Sverige.
Lönen är den halva mot vad hon tjänade på skolan. Men hon ångrar sig inte en sekund.
– Livet är så mycket mer här nere. Opretentiöst och mer fokuserat på umgänge i stället för konsumtion, status och prylar. Människor här köper det de behöver och inte så mycket mer. Man kan säga att jag aktivt valde bort det svenska överflödet.
Evelina har lärarbehörighet för att undervisa årskurs 1–7, samt i svenska som andraspråk, och skulle kunna söka en lärartjänst i Spanien, men skolvärlden lockar i dagsläget inte alls.
Benalmádena är sedan drygt tre år tillbaka hennes hem, men livet blir inte komplett förrän maken Mattias gör henne sällskap på heltid. Han arbetar i dag som frilansande ekonomikonsult och pendlar mellan Malmö och Spanien.
Parets plan är att bygga en ekonomisk plattform så att de båda teoretiskt sett skulle kunna sluta jobba inom ett antal år.
– Att sätta av 20 procent av nettolönen i till exempel svenska fonder räcker långt och är något många nog skulle klara av, menar Mattias,
Det handlar inte om att uppnå ett ekonomiskt oberoende. Mer om att via ett sparkapital ha ekonomisk frihet att leva bra och enkelt utan att behöva jobba fram till pensionen.
– Det är lätt att leva billigt och med bra standard här eftersom behoven är mindre och livsstilen enklare, säger Mattias.
Under sitt liv i Sverige hade Evelina ett behov av att resa utomlands. Bortsett från Sverigeresorna för att hälsa på familj och maken håller hon sig numera mest till resor inom Spanien.
– Här finns så mycket häftigt att upptäcka. Regionerna skiljer sig mycket åt och alla har sina specialiteter. I Sverige reste jag för att komma bort, här reser jag för att komma till något.
Från sovrumsfönstret uppe i bergsbyn ser hon solen stiga ur havet. Från moppen hon tar till jobbet längs kusten ser hon fiskebåtarna komma in med de sista näten.
– Hur kan man undgå att vara nöjd med livet och ha ett leende på läpparna när dagarna börjar så?