År 2009 var laboratoriedoktorn Britt Åkerlind ansvarig för enheten klinisk virologi där prover analyserades från hela vården. Hon hade inte en tanke på att bli smittskyddsläkare. När den tidigare smittskyddsläkaren skulle gå i pension, blev hon kontaktad och fick frågan om hon var intresserad av jobbet.
– Jag hade inte tänkt på det, men det kändes spännande och utmanande, säger Britt Åkerlind.
Hon tillträdde i september 2009, mitt under svininfluensans framfart över världen. I Sverige och Östergötland inleddes ett intensivt arbete med att vaccinera befolkningen. Det globala utbrottet av covid-19 är därmed hennes andra pandemi som smittskyddsläkare.
– Då som nu är det intensivt arbete, men då hade vi inte de sjuka patienterna att vårda samtidigt, säger Britt Åkerlind.
Enheten smittskydd och vårdhygien består av ett femtontal personer som tillsammans arbetar för att skydda människorna i regionen från smitta. Det finns ett 60-tal infektionsdiagnoser som är anmälningspliktiga och som kräver särskilda smittskyddsåtgärder. Britt Åkerlind ska i sin roll planera, organisera och leda smittskyddet.
– Det ingår även i rollen att arbeta förebyggande. När smitta väl upptäckts så ska man också stödja och utbilda både externa aktörer och vårdpersonal, som kanske inte hanterar smitta i sitt vardagliga arbete.
När ett prov visar på smitta, ska såväl ansvarig läkare som laboratoriet anmäla det till smittskyddsläkaren.
– Jag känner att det varit värdefullt för mig att ha specialkunskaper inom klinisk virologi och laboratorieerfarenhet under den här pandemin. Då har man bra inblick i hur virus brukar bete sig.
När insåg du att den här pandemin var på gång?
– I januari 2020 började vi få rapporter om viruset. Det var på samma sätt som när man förstår att ett influensautbrott är på gång. Från början trodde vi inte att det skulle bli så gigantiskt. Sedan började vi få frågor om hur det skulle hanteras.
Den 9 mars 2020 gick regionen upp i särskild sjukvårdsledning. Det sker när sjukvårdens resurser måste samordnas som vid större olyckor eller samhällskriser.
– Det var väldigt skönt, för belastningen på smittskyddet hade ökat dramatiskt på kort tid och då byggdes det upp en organisation för att hantera pandemin. Sedan kom plötsligt ett stort antal svårt sjuka patienter som behövde vård. Det var intensivt arbete under våren och fram till sommaren 2020. Under sommaren lugnade det ner sig lite, men till hösten när alla började samlas igen så tog det fart igen. Det är egentligen tur att vi inte visste från början hur mycket jobb det skulle bli.
Britt Åkerlind blev klar med grundutbildningen till läkare år 1986 och 1991 doktorerade hon på luftvägsvirus. Redan tidigt intresserade hon sig för infektionsvirus.
– Klinisk virologi är otroligt spännande. Det finns så många olika virus. Vissa är dödliga och andra ger bara lätt snuva.
Kommer det fler pandemier?
– Jag tror att det kommer fler pandemier, men vet inte än när eller hur de kommer att se ut. Vi är många människor på jorden och vi delar den med djuren och då finns det alltid risk att sjukdomar överförs från djur till människa, vilket ökar risken för en pandemi.
Hur ser du på framtiden?
– Jag hoppas på att pandemin klingar av för allas skull. Personligen har det varit mycket arbete under denna tid, vilket naturligtvis påverkat familj och privatliv.
Britt Åkerlind är annars mån om att behålla familjelivet privat. Hon har blivit ett välkänt ansikte i medierapporteringen och när hon är ute känner många igen henne.
– Jag visste ändå från början att det skulle ingå i jobbet, men inte så här mycket. Det är naturligtvis olikt laboratorielivet. Jag har undvikit offentliga miljöer, men när jag varit ute har vissa har kommit fram och pratat. De har varit övervägande positiva och bett mig kämpa på.
Liksom statsepidemiolog Anders Tegnell får Britt Åkerlind många mejl från privatpersoner som har synpunkter på smittskyddsarbetet.
– Men förmodligen inte alls lika många som han. Det kommer både positivt och negativt, om vaccinationerna och restriktionerna. Vissa är aggressiva och anklagande medan andra tackar och uppmuntrar.
Hur tycker du att östgötarna har skött sig under pandemin?
– Överlag tycker jag att vi har sett en otroligt god följsamhet hos de allra flesta östgötar.