Hög tid att söka sommarjobb

Funderar du på att söka sommarjobb? Dags att agera i så fall. I Östergötland efterfrågas i första hand personal inom vård och omsorg.

Det är inom vården som de flesta sommarjobben finns. Och det är hög tid att börja söka nu. Flera lediga platser ligger redan ute hos Arbetsförmedlingen.

Det är inom vården som de flesta sommarjobben finns. Och det är hög tid att börja söka nu. Flera lediga platser ligger redan ute hos Arbetsförmedlingen.

Foto: Jeppe Gustafsson

Östergötland2018-02-20 13:00

Sommarjobben strömmar in till Arbetsförmedlingen på bred front.

Redan under december och januari anmäldes 47 000 lediga platser vilket med råge passerade fjolårets rekordnotering på drygt 42 000 under samma tidsperiod.

– Men vi kommer att få in många fler annonser om sommarjobb innan det börjar avta, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen. Mellan februari och juni 2017 anmäldes ytterligare 81 000 platser.

I Östergötland har det så här långt dykt upp drygt 3 000 lediga sommarjobb och det är framförallt vårdbiträden och undersköterskor inom hemtjänsten och äldreomsorgen som efterfrågas.

Andra branscher som är i behov av personal är stål- och metallindustrin, kött- och fiskberedningsindustrin och hotell- och restaurangsektorn.

– Vi ser ett tidsmönster i det här. Under december och januari utannonseras jobben inom vården. Efter det kommer industrin, restauranger och andra serviceyrken, säger Eklöf som tipsar alla som funderar på att jobba under den kommande sommarperioden att vara på tå.

– Inom de flesta yrkesgrupper är konkurrensen hård. Det är väl bara inom vården som det kan vara problem att fylla upp alla lediga platser.

Vad ska man göra då?

– Stå inte kvar på perrongen när tåget går. Då är det kört. Visa att du vill ha ett jobb genom att agera snabbt.

Lägsta ålder för att få sommarjobba?

– Jag tror att en generell gräns går vid 13 år, men det beror på vilken form av uppgift som ska utföras. Vi riktar oss mot ungdomar i äldre tonåren. Anställningarna ska vara varaktiga i mer än tio dagar, men oftast handlar det om kontrakt på mellan två och tre månader. Nästan alla kommuner brukar ordna någon form av sysselsättning för lediga gymnasieelever.

Varför är det svårt att ersätta alla semesterlediga inom vården?

– Det finns för få utbildade undersköterskor. Hemtjänsten fyller på med vårdbiträden och det förekommer att man tar in folk som saknar utbildning för att klara av att ge den ordinarie personalen ledigt.

Förra året erbjöd Arbetsförmedlingen 5 800 sommarjobb i Östergötland. Johan Eklöf tror att den siffran kommer att slås i år

– Det finns inget som tyder på något annat. Arbetsmarknaden är het och det drar även med sig sommarjobben säger han.

– Ju fler som har jobb, desto fler söker ledigt. Det är en ganska enkel matematik.

Så här långt har Norrköping fått in flest lediga platser, 1 149 stycken.

Mjölby är tvåa med 465 och Linköping trea med 417.

Vadstena och Ödeshög ligger sist med tre jobb vardera.

– Norrköping var tidigt ute den här gången. Linköping kommer att komma ikapp längre fram. Kommunerna brukar ligga nära varandra när vi närmar oss sommaren, förklarar Eklöf.

Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen, uppmanar den person som söker ett sommarjobb att tro på sig själv.

– Var tydlig med varför just du vill ha det där jobbet. Berätta vad du kan och vad du kan bidra med, säger hon och delar ut ytterligare några goda råd:

– Lyssna med dina kontakter. Har du inga, prata med dina föräldrar, deras kollegor eller föreningar som du är aktiv inom. Ge inte upp om du inte skulle få napp första eller andra gången.

Sommarjobb i Östergötland

Exempel på hittills inkomna lediga platser

Vårdbiträden: 881

Undersköterskor, hemtjänst och äldreboende: 463

Skötare: 310

Vårdare och boendestödjare: 250

Maskinoperatörer: kött- och fiskberedningsindustri, 150

Fritidsledare, med flera: 90

Kontorsreceptionister: 76

Restaurang- och köksbiträden, med flera: 63

Källa: Arbetsförmedlingen

Sommarjobb kommunvis

Hitills inkomna lediga tjänster

Norrköping: 1 149

Mjölby: 465

Linköping: 417

Motala: 322

Finspång: 304

Valdemarsvik: 142

Söderköping: 110

Åtvidaberg: 60

Kinda: 38

Ydre: 31

Boxholm: 15

Vadstena: 3

Ödeshög: 3

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!