Hög belastning på länsstyrelsen

Länsstyrelsen i Östergötland har länge haft hög arbetsbelastning. Efter en JO-anmälan från en person som inte fick sitt ärende upptaget på två år har frågan om arbetsbördan väckts. Och flera varnar nu om en ostabil situation.

Pressade. "Det är väl känt att statliga myndigheter jobbar väldigt hårt", säger Helen Loor, ordförande på fackföreningen Saco .

Pressade. "Det är väl känt att statliga myndigheter jobbar väldigt hårt", säger Helen Loor, ordförande på fackföreningen Saco .

Foto: Åke Karlsson/arkiv

Östergötland2017-08-03 21:06

Helen Loor är ordförande på fackföreningen Saco vid Länsstyrelsen i Östergötland. Enligt henne är det väl känt att många statliga myndigheter jobbar väldigt hårt. Länsstyrelsen är inget undantag.

– Men man måste se till att personalen mår bra trots att de har mycket att göra. Vi i facket jobbar intensivt tillsammans med arbetsgivaren angående just arbetsmiljön.

Huvudskyddsombudet på länsstyrelsen i Östergötland är Erika Melander. Hon jobbar för att personalen ska ha en god arbetsmiljö.

– Märker jag att ”nu är det många som går på knäna och nu mår folk inte bra”, då tar jag upp det med ledningen och den ansvariga chefen. Då är det deras arbete att prioritera att medarbetaren som inte mår bra ska få det bättre, säger hon.

Generellt sett läggs årligen sparkrav på många statliga myndigheter utan att arbetsuppgifterna minskar. Det innebär att man på en myndighet som länsstyrelsen hela tiden jobbar under press, säger Erika Melander.

– Vi har väldigt många arbetsuppgifter men får inte tillräckliga resurser som matchar arbetsmängden. Det är ju regeringen som fördelar uppgifter och resurser till oss, det måste vi anpassa oss efter.

Landshövding Elisabeth Nilsson är en av dem som sitter i ledningen. Hon är väl medveten om problemen med den tunga arbetsbördan.

– Jag och länsrådet Kristina Zetterström arbetar mycket med att hjälpa cheferna att prioritera, vad som ska göras först och vad som måste vänta. Vi har även informerat regeringen om att arbetsbördan är väldigt stor.

Elisabeth Nilsson lyfter bland annat exemplet Ostlänken, där hon inte anser att man får tillräckligt med resurser.

– På grund av Ostlänken har vi fått en väldigt hög arbetsbörda. Vi har till och med meddelat regeringen att vi låter bli att göra vissa uppgifter som vi inte hinner med. Vi har också påtalat att vi inte kan hålla ned vissa handläggningstider där det har blivit väldigt hög aktivitet. För det skulle vi behöva mer resurser, men det har vi inte fått.

Elisabeth Nilsson är frustrerad över situationen.

– Våra medarbetare på länsstyrelsen vill ju verkligen göra ett bra jobb. Och jag som chef, med ansvaret som det innebär, mår inte bra när jag ser hur långa handläggningstiderna är. Det är ju både personalen och de som får vänta som blir lidande. Det är inte bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!