– I dag finns alla delar av bröstcancerprocessen förutom själva operation i O-huset i Linköping, säger Ann Josefsson, chef för Centrum för kirurgi, ortopedi och cancervård.
Bröstenheten öppnade i O-huset 2014 vid Universitetssjukhuset i Linköping och dit kan kvinnor vända sig direkt om de har hittat en knöl i bröstet eller känner oro för bröstcancer. Där finns även onkologiska kliniken, där patienter får cellgiftsbehandling alternativt strålning, samt mammografin.
Bröstkirurgin däremot utförs till 90 procent som dagkirurgi på Helsa (före detta Medicinskt Centrum) i Linköping. Lokalerna liksom anestesi- och operationspersonal hyrs av regionen och operationerna görs av regionens egna bröstkirurger.
– När all verksamhet som rör bröstcancer finns i ett och samma hus tror och hoppas vi att vården för kvinnor med bröstcancer blir ännu mer effektiv och högkvalitativ, säger Ann Josefsson. Dessutom hoppas vi att detta kommer öka känslan av trygghet hos våra patienter då de hela tiden kommer tillbaka till samma lokaler och träffar samma grupp vårdpersonal.
Även operationerna kommer bli mer effektiva och underlätta för patienterna. Under operationen behöver ofta vävnadsprover skickas till mammografin eller patologen för analys.
I dagsläget när operationerna utförs på Helsa, måste vävnadsprover transporteras till US. Under tiden är kvinnan fortfarande sövd, berättar Ann Josefsson.
– Man inväntar ett snabbt svar för att få veta om man måste ta bort mer vävnad. I dag tar det lite längre tid och patienten får därmed vara sövd lite längre. När dagkirurgin flyttar in i O-huset kommer detta gå fortare eftersom mammografin finns i samma hus och patologen ett stenkast bort.
Kvinnor som kräven slutenvård på grund av annan komplicerande sjukdom opereras på Centraloperation på US.
Bröstcancerkirurgin kommer husera i de lokaler som Smärtenheten har i dagsläget i O-huset. Ombyggnaden ska resultera i två operationssalar och beräknas även rymma annan dagkirurgisk verksamhet, exempelvis endokrinologisk halskirurgi och viss ryggkirurgi.
Totalt beräknas cirka 600 bröstoperationer per år göras i de nya lokalerna och ha utrymme för ytterligare 1200–1500 operationer.
Under onsdagen träffas sjukvårdspolitikerna i regionstyrelsen för att fatta beslut om att avsätta 31 miljoner kronor för ombyggnaden. Målet är att det ska vara klart under första kvartalet 2018.