Hävdar att dyra raskatter var defekta

På en parkering träffades kattköparna och den östgötska säljaren, och sedan överlämnades 14 000 kronor för två katter. Köparna hävdar att katterna visade sig vara defekta – medan säljaren menar att felen är uppdiktade.

Foto: ARKIVBILD: Pontus Lundahl / TT

ÖSTERGÖTLAND2016-06-13 11:38

– Idag förstår vi ju varför säljaren inte ville att vi skulle komma hem och se på katterna, för då hade vi sett direkt att allt inte stod rätt till med dem, säger Emma Glimring från Vingåker.

– Jag erbjöd dem att komma hem till mig och se katterna men de ville absolut att vi skulle sammanstråla där istället. Jag hade veterinärbesiktningspapper utan anmärkning, säger kvinnan som sålde katterna.

Emma Glimring och hennes mor har valt att anmäla säljaren, uppfödaren och veterinären till länsstyrelsen i Östergötland. De anser att de tre agerat oseriöst.

Anmälaren Emma Glimring beskriver att de länge sökt en katt av viss ras med särskild färgställning eftersom de ville återuppta sin avel och åka på utställningar. När den östgötska säljaren annonserade en katt med rätt utseende blev de angelägna att göra affär.

Enligt anmälarna ville säljaren tydligt undvika ett hembesök och istället mötas på en parkeringsplats. Medan säljaren hävdar att hon vill ha hem spekulanter till sin bostad för att undvika att kunder spontant faller för katter i köp som de sedan ångrar, men att hon inte kunde övertala dessa kunder.

I samband med träffen gjordes affären på 14 000 kronor upp. Enligt anmälarna var det alltför osäkert att släppa ut katterna för inspektion på parkeringsplatsen och därför undersöktes de först i bostaden.

– Det här var första och sista gången jag köpte katt på en parkering. Vi visste förstås att det inte är bra att göra affär så men vi hade letat flera år efter en katt med just den här färgen, säger Emma Glimring.

I bostaden upptäckte de att den ena katten hade svårigheter att gå och att båda var snoriga. De valde att ta katterna till en ny veterinär. I det veterinärintyget står det om katten med rörelseproblem: ”Kraftigt hastrång med utåtvinklade tassar.” Provtagning visade att katterna bar på calicivirus som är smittsamt och kan ge långvariga problem.

Familjen kontaktade då säljaren och även uppfödaren.

– De hävdade att det inte var något fel på katterna. Tiden gick och vi hann ändå fästa oss vid katterna. Så vi ville inte låta köpet gå tillbaka men vi ville få tillbaka en del av summan, säger Emma Glimring.

Uppfödaren till katterna och den veterinär som besiktade dem inför köpet är gifta. Jäv, hävdar Emma Glimring. Anmälan ledde till att länsstyrelsen gjorde inspektion hos veterinären. Av inspektionsprotokollet framgår att länsstyrelsens tjänstemän påtalat att besiktning av egna katter är olämpligt. Inga andra anmärkningar finns om kliniken.

Veterinären säger till tidningen att han aldrig hört talas om att egna djur inte skulle kunna besiktigas. Vad gäller felaktigheter på katterna fanns inga sådana och anmälarna är endast ute efter att få rabatt på katterna, menar han.

– Vi har erbjudit oss att köpa tillbaka katterna men de vägrar ju trots att de påstår att katterna är sjuka, säger han.

Anmälarna uppger att de misstänker att katterna i så fall skulle avlivas.

– Egentligen är pengarna inte det viktiga för oss här. Det viktiga är att ingen annan drabbas av samma sak som vi, säger Emma Glimring.

Wiveca Fransson, ordförande i Sveriges Nya Raskattförening (SNRF) säger till tidningen att de problem som länge funnits inom hundvärlden, med oseriös handel med dyra djur, nu sprids även i kattvärlden.

– Vissa kattraser kostar väldigt mycket pengar och med mycket pengar följer strul, konstaterar hon.

Fotnot. Säljarens namn publiceras inte eftersom personen har skyddad identitet. Veterinärens namn publiceras inte eftersom länsstyrelsen inte haft anmärkning mot verksamheten. Tidningen har inte fått kontakt med uppfödaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om