Med Björn Persson och Joakim Söderberg från Eon som guider tar vi oss upp på Korpberget i Björkfors. Här sitter det en transformator med 150 liter olja uppe i en stolpe. Men det gör den inte länge till, för nu ska den bytas ut mot en marktransformator.
– Stolptransformatorerna har godkänt skydd och jag har aldrig varit med om någon stor läcka. Men det skulle kunna hända – till exempel vid ett åsknedslag – och då skulle det få stora konsekvenser, säger Joakim Söderberg.
Eon byter ut alla stolptransformatorer som befinner sig inom vattenskyddsområden. I landet rör det sig om 350 stycken, varav 110 i Östergötland – 45 i Linköping, 30 i Kinda, 15 i Åtvidaberg, 10 i Norrköping och 10 i Valdemarsvik. Varje byte kostar drygt 200 000 kronor och projektet beräknas vara klart 2023.
– Vi har ovanligt många stolptransformatorer i just Östergötland eftersom vi har mycket luftledningar här. Vi gräver ner så mycket ledningar vi kan, men nätets struktur och den bergiga terrängen gör det svårt på många håll i Östergötland. I stället vädersäkrar vi dem genom att byta ut blankledningar mot isolerade ledningar, säger Björn Persson.
På Korpberget jobbar montören Olle Wahlström, som just stängt av strömmen för Björkforsborna. Nu är han upplyft i en liftkorg av kranbilsföraren Ola Arvidsson och det syns att de båda har gjort det här förr. Det tar bara tio minuter så är den gamla transformatorn nedlyft till marken.
– Den ska sedan vidare till en central där oljan renas för att återanvändas i en ny transformator, berättar Björn.
Ett 20-tal meter bort står den nya transformatorn redo att omvandla de 20 kilovolten från regionnätet till lokalnätets 400 volt. Transformatorn är skyddad av en byggnad och skulle den ändå mot förmodan börja läcka är den innesluten av ett tätt metalltråg.
– Marktransformatorer är dessutom mycket bättre ur arbetsmiljösynpunkt. Då slipper man klättra i stolpar när de ska servas, säger Joakim.
Kvar på berget står den nu transformatorlösa stolpen, men inte heller den kommer att få vara kvar på sikt. Gamla stolpar som impregnerats med hälso- och miljöfarlig kreosot byts efter hand ut mot så kallade saltstolpar. De är impregnerade med kopparsalter.
– Vi sätter inte upp kreosotstolpar längre. Till exempel så får den nya kraftledningen mellan Kisa och Vimmerby, som ska byggas nu, saltstolpar, berättar Björn Persson.