I december i fjol beslutade Länsstyrelsen att för första gången i modern tid införa licensjakt på lodjur för att få ned antalet individer i stammen. Vid den senaste inventeringen beräknade Länsstyrelsen 11 årliga föryngringar i länet, alltså 11 honor med ungar, vilket är fyra fler än förvaltningsmålet på sju. En föryngring beräknas i praktiken innebära 5,48 nya djur.
Lodjursjakten startade nu i mars, och redan under första dagen sköts två av fyra tilldelade lodjur. Ett i Tjällmo och ett i Boxholms kommun.
I fredags fälldes ännu ett lodjur i Boxholm. Jaktlaget kunde då se ytterligare ett lodjur som haltade.
– Egenligen hade vi tänkt fälla två i södra området och två i norra. Men när vi fick höra om det skadade lodjuret valde vi att fälla det, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.
Länsstyrelsen vet sedan tidigare att Boxholmstrakten har en del lo. Lodjur rör sig inte så långt när de är små, och hanarna rör sig mer än honorna.
– När vi tidigare har använt oss av spårsändare har vi kunnat se att hanarna kan röra sig mellan 2-3 kommuner, säger Mia Kjällander.
Beslutet om licensjakt har tidigare överklagats av Naturskyddsföreningen.
Vad är problemen med att lodjuren blir fler?
– Vi har sett åtta olika angrepp på får, getter och hundar. Lodjur har även tagit sig in i dovhjortshägn, säger Mia Kjällander.
I dag finns det uppskattningsvis 55 lodjur i Östergötland.