Tillsammans med Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten har Länsstyrelsen i Östergötland dragit igång en informationssatsning för att minska spridningen av invasiva främmande arter. Syftet är att sprida kunskap om vad privatpersoner kan göra för att hindra spridning av arterna. Det kan vara att inte köpa, byta eller ge bort invasiva främmande växter. Det gäller även att inte slänga den typen av växter i naturen.
– Vi är med och hjälper dem att sprida materialet som de har tagit fram tillsammans med andra organisationer. Det är ett problem att invasiva arter sprids i naturen. De skapar både biologiska och ekonomiska problem, säger Åsa Leuhusen, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.
Hon tar blomsterlupinen som ett exempel på en art som påverkar den biologiska mångfalden negativt.
– Lupinen är en ärtväxt. De har en förmåga att utvinna kväve ur luften vilket göder marken. Det innebär att de förändrar jorden på växtplatsen så att våra svenska hagmarksväxter inte kan växa där, även efter att lupinerna tagits bort, säger Åsa Leuhusen.
Blomsterlupinen är ett av de allvarligaste hoten mot inhemska ängsblommor och den biologiska mångfalden. Andra invasiva främmande växter som medför problem är jätteloka, jättebalsamin, gul skunkkalla och smal vattenpest.
– Jätteloka och jättebalsamin finns i hela länet och det krävs stora insatser för att minska spridningen.
För att en art ska vara invasiv måste den uppfylla en del kriterier. Enligt Naturskyddsföreningen hotar alla invasiva främmande arter mångfalden av inhemska eller "ursprungliga" arter.
– Det som framförallt blir problem är de arter som kommer från samma breddgrad men en helt annan del i världen. Då tänker jag på de från Nordamerikas östkust eller Asien. När de kommer till en liknande miljö med helt andra förutsättningar har de inga naturliga fiender. Det gör att de kan spridas hejdlöst och skapa jättestora problem.
En del arter kostar mycket i bekämpning. Mårdhundsprojektet är ett exempel på en kostnadseffektiv bekämpning av mårdhunden i Sverige.
– Mårdhundar är vattenlevande rovdjur från Asien. I Finland är mårdhunden etablerad och orsakar jättestora problem. De äter gärna groddjur och har utrotat groddjur lokalt på flera platser. I Sverige har mårdhundsprojektet lyckats hålla populationen på ett minimum, mycket tack vare rapporter från allmänheten.