I år kom vårvärmen sent på besök, vilket även ormarna gjorde. Trots det har det skett en stor ökning av antalet ormbitna husdjur. Under de två första veckorna i maj rapporterades det in till försäkringbolaget Agria Djurförsäkring att 150 hundar respektive 112 katter hade blivit utsatta för ormbett. En ökning på 97 procent bland hundarna och hela 143 procent bland katterna jämfört med samma tidsperiod förra året.
– Den härliga sommarvärmen lockar fram huggormarna och under de två senaste veckorna ser vi en markant ökning i år jämfört med tidigare år under samma tidsperiod, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur på Agria Djurförsäkring.
Osynliga skador
Ormbett är inte alltid synliga direkt. Djuret kan bli trött och vill helst ligga ned, men det är först efter några timmar som den bitna kroppsdelen svullnar upp. Har ditt husdjur blivit biten är det viktigt att undvika att giftet sprids. Det gör man genom att hålla djuret i stillhet och söka veterinärvård snarast. Generellt så brukar katter klara sig bättre än vad hundar gör men behöver oftast veterinärvård dem med.
Viktigt att hålla koll
Det är inte bara ormarna som har lockats fram av det varma vädret utan även fästingarna har letat sig fram. Hundar, katter och andra sällskapsdjur är extra utsatta för smittor fästingarna bär på som kan leda till allvarliga infektioner som borrelia, anaplasma och i värsta fall TBE. För att skydda dina husdjur mot fästingar och smittorna de bär på finns de olika förebyggande preparat man kan ge till dem. Det finns fästinghalsband, droppar man ger i nacken eller tabletter. Det är även viktigt att kontrollera pälsen och avlägsna fästingarna från djuren så fort som möjligt.
Bäst att förebygga
– Fästingbett kan ge diffusa symptom som gör det svårt att ställa diagnos och det räcker oftast med en enda fästing för att djuret ska bli drabbat. Det bästa man kan göra som djurägare är att förebygga smittan, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.