Det är den årliga Nils Holgerssonrapporten som nu presenterats. Det är en jämförelse bekostad av de fem organisationerna HSB, Riksbyggen, Hyresgästföreningen, SABO och Fastighetsägarna.
Deras syfte är att visa på hur olika villkoren är för både fastighetsägare och hyresgäster beroende på vilken kommun de finns i.
Jämförelsen har gjorts sedan 1996 och den här gången har rapportförfattarna fått med prisuppgifter från Sveriges samtliga 290 kommuner.
De sticker ut
Störst inverkan på kostnaden har fjärrvärmen samt kostnaden för elnätet. Om vi håller oss i Östergötland och börjar med värmen så sticker Ödeshög ut som kommunen med den dyraste fjärrvärmen medan Linköping har den billigaste.
I Linköping regerar det kommunalt ägda bolaget Tekniska Verken. De har två pannor som eldas med sopor som bolaget får betalt för att ta emot.
I Ödeshög råder helt andra villkor. Där ägs fjärrvärmeanläggningen av Lantmännen Agrovärme. De har en biobränslepanna där råvaran tvärtom kostar att köpa in.
– Det är många faktorer som spelar in. Det hänger på hur samhället är uppbyggt. Det kostar att dra långa nät om det är glest mellan kunderna och vi måste ju betala för bränslet, det behöver inte Linköping göra, säger Lars Blom, driftchef på Lantmännen Agrovärme.
På så sätt är det orättvist att jämföra en stor kommun med en liten. Linköping har dessutom den billigaste fjärrvärmen i hela Sverige enligt Nils Holgerssonrapporten.
De har höjt sina priser
Även i den mer rättvisa jämförelsen mellan Vadstena och Ödeshög förlorar dock Ödeshög.
Den andra stora förklaringen till skillnaderna i Nils Holgerssonrapporten är hur de bolag som äger elnätet sätter sina priser. Enligt rapporten har framför allt EON, Vattenfall och Fortum höjt sina priser. Det har lett till stora skillnader mellan kommuner som då enbart beror på vem som äger elnätet.
Att Linköping totalt sett hamnar bättre än Norrköping i Nils Holgerssonrapporten beror både på fjärrvärmen och på elnätet. Norrköping har högre pris på båda dessa.
Samma förutsättningar
När Sveriges tio största kommuner jämförs har Norrköping – där EON äger elnätet – det näst högsta priset för elnät. Endast Uppsala – där Vattenfall äger – är dyrare.
Rapporten slår fast att stora kommuner har lättare att hålla priserna nere. Samtidigt ställs frågan varför de tio största kommunerna har så stora skillnader, när de egentligen har samma förutsättningar.
– Det ska synliggöras att det faktiskt finns skillnader mellan olika kommuner. När man visar upp skillnaderna så visar man också att det kanske inte måste kosta så mycket som det gör, säger Rikard Norman på organisationen Fastighetsägarna i Linköping.
Luleå billigast
När värme, vatten, avfall och el vägs samman blir Luleå den billigaste kommunen i Sverige.
– Som fastighetsägare är du ganska utlämnad till vad din kommun levererar, säger Rikard Norman.
Ytterligare en faktor är att skillnaderna ökar. I Ödeshög ökade exempelvis kostnaden med sex procent mellan år 2015 och 2016, medan den i Linköping ökade med två procent.
Nils Holgerssonrapporten kallas så för att författarna tänker sig att man låter en fastighet flyga över Sverige och landa i varje kommun.