Lantbruk Land har rangordnat 50 profiler som gjort stort avtryck inom de gröna näringarna under 2016. På tredje plats hamnar Albin Gunnarson, agronom och växtodlare i Fornåsa.
Hur gick det här till?
– Jag såg Coops antiköttkampanj, reagerade väldigt starkt och gjorde en film om hur en hage vuxit igen sedan korna slutat beta här hemma på gården.
Men vi bör väl äta mindre kött?
– Ja, men det är ännu viktigare att äta svenskt kött. Vi är bara till drygt hälften självförsörjande på kött i Sverige. Det är våra kor som håller eklandskapet söder om Linköping och ängarna i de småbrutna markerna i Stjärnorp öppna. Utan kor skulle vi ha skog där. Det är mark som det inte går att sätta en plog i.
Menar du att svenska kor är ett mindre klimathot än exempelvis sydamerikanska?
– Absolut. Svenska kor äter gräs och håller landskapet öppet, sydamerikanska slutgöds koncentrerat i stora anläggningar på odlad spannmål. Vi behöver inte mer skog, virkesförrådet ökar hela tiden även utan att skog planteras på gammal betesmark.
Vad irriterar dig mest i dagens klimatdebatt?
– Att det inte finns någon kontinuitet i politiken. Vi lantbrukare sitter ju på lösningen. Biodiesel, raps, klimatsmart etanol . . . Nu exporterar vi det till Tyskland och använder själva den billiga sockerrörsetanolen. Vi nyttjar alltså inte våra egna klimatsmarta alternativ.
Vad behövs?
– En livsmedelsstrategi med långsiktiga spelregler. Den var utlovad till före jul, men kom inte. Vi behöver inrikta svenskt jordbruk på rätt saker. Vi har ett överskott på spannmål och kan odla mer raps, bra produkter som skulle kunna göra oss mindre beroende av importerad energi.
Betyder Lands utnämning något konkret?
– Virala hypar har en tendens att snabbt självdö. Det här gör att min film får fortsatt liv en tid, det känns bra.
Och så är det ju en fjäder i hatten!
– Ja, men jag är inte speciellt intresserad av topplistor. Jag ägnar mig åt sådant jag tycker är relevant. Men klart det är kul att ha slagit sig in bland flera tunga namn.