Han slåss för kontanternas framtid

Östergötlands förre landshövding Björn Eriksson leder kontantupproret, som även uppmärksammats utomlands.

Kontantkämpe. Björn Eriksson, ordförande för säkerhetsbranschens intresseorganisation, leder kontantupproret.

Kontantkämpe. Björn Eriksson, ordförande för säkerhetsbranschens intresseorganisation, leder kontantupproret.

Foto: Daniel Kihlström/TT

Östergötland2016-09-03 08:00

Efter en lång yrkeskarriär som bland annat rikspolischef och landshövding i Östergötland är Björn Eriksson nu ordförande i föreningen Säkerhetsbranschen, som företräder 142 medlemsföretag med cirka 28 000 anställda. Föreningen oroas över att bankerna inte vill hantera kontanter – och Eriksson går i bräschen för kontantupproret som blivit en slags folkrörelse:

– Rånrisken har flyttats från bankerna till 7 Eleven-butikerna, där ensamma tjejer jobbar till klockan 23, säger han.

Kontantupproret har även fått internationell spridning. Amerikanska nyhetskanalen NBC, tidningarna New York Times och The New Yorker samt brittiska tidningen The Guardian är bara några internationella medier som uppmärksammat saken:

– Mina internationella vänner säger att Sverige, som varit landet lagom, nu blir landet extremt, säger Björn Eriksson och tillägger att man i utlandet förvånas över att att storbankerna i Sverige aktivt agerar för ett kontantlöst samhälle.

– Bankerna har en monopolställning och dessutom lämnar de stora grupper utanför. Pensionärer och asylsökande är inte intressanta för bankerna, de tjänar inga pengar på dem, säger han.

Som ordförande i Riksidrottsförbundet ser han även att föreningslivet hamnar i kläm när inte bankerna tar emot deras pengar.

– Vanligast är att förvara pengarna i mikrougnen. Det är inte acceptabelt!

Kontantupproret uppmanar bankerna att återta ansvaret för kontanterna och redovisa kostnader för kortbedrägerier, och kommunerna får också en uppmaning:

– Om kommuner upphandlar banktjänster ska de bara pröva offerter där bankerna visar hur kontanter ska hanteras, säger Björn Eriksson.

Sedan 2010 är det företaget Bankomat AB, ägt till en femtedel var av Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank/Sparbankerna som sköter landets uttags- och insättningsautomater. I bolagets förvaltningsberättelse från 2015 framgår att antalet transaktioner i automaterna minskade med sju procent ifjol, vilket föranlett en motsvarande anpassning av antalet automater. Vid årsskiftet fanns runt 2 060 automater på cirka 500 orter. Om framtiden sägs att marknaden för kontantuttagstjänster förväntas att fortsätta minska i samma takt som den minskade kontantanvändningen i samhället. Men bolaget ser tillväxt i insättningstjänsten och antalet insättningsautomater förväntas öka. Bankomat AB omsatte drygt 809 miljoner kronor i fjol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!