"Jag bygger inte längre hojar för att vinna!"

Anders Göth har kvalificerat sig för både EM och VM i motorcykelbyggande, men han är inte så förtjust i att köra motorcykel.

Anders Göth ser mc-byggandet som terapi.

Anders Göth ser mc-byggandet som terapi.

Foto: Thomas Möller

Östergötland2021-08-15 11:00

Ute på landet, mellan Norrköping och Linköping, bor en riktig kändis i mc-byggarkretsar, Anders Göth.  Nyligen arrangerades Custom Bike Show, som är den största mc-utställningen i Sverige, och det blev minst sagt storslam för östgöten. 

När tävlingen var över kunde han konstatera att han tagit hem första och andra pris i klassen Harley Davidson Chopper, blivit trea i klassen modified Standard, blivit en av vinnarna i AMD VM-klassen och dessutom vunnit Twin Club’s Choice.

– Ja, det gick rätt så bra, skrattar han när vi sitter på altanen och pratar om hans motorcykelbyggande.

– Man kan inte sticka under stol med att det var rätt så skoj.

undefined
Prisvinnande choppers på rad inne i garaget hemma på tomten.

Men numera är det inte tävlandet som är den stora drivkraften. 

– Det kanske låter förmätet att säga, men jag bygger inte längre hojar för att vinna. Utan mer för att det är skoj. 

– Visst, det går inte att förta känslan när man går upp på podiet och tar emot priser, men det är inte det som är drivkraften längre.

Anders Göth framgångsrika mc-byggande har tagit honom till både EM och VM.

Ett av hans största minnen från tävlandet utomlands var när han tävlade i EM i Tyskland. Då fick han utmärkelsen Bike of the Show av självaste Arlen Ness, som räknas som en legend inom mc-byggandet.

– Det kändes riktigt stort, att just han valde min hoj.

undefined
Harley Davidson är valet när det gäller motorer till mc-byggena.

Hur kom det sig att du började att bygga motorcyklar?

– Jag var iväg med min syster och hennes kille och åkte raggarbil för många år sedan. Bland annat åkte vi till Tuxedos MC i Motala. Jag var nog i 15-16-årsåldern då. Jerry Gameulis som var medlem där såg mig och sade åt mig att hänga med. Han gick runt med mig i timmar och visade allt och alla hojar, även hur de hade byggt dem.

Allt detta etsade sig fast i huvudet på Anders Göth.

– Senare var jag inne på en bensinmack och fick se en motorcykel på omslaget av tidningen MCM. Jag kände direkt att den ska jag bygga.

Omslagsbilden var på en hoj som Jesse James varit med och byggt tillsammans med Joel Hultgren/UCC.

– Ingen trodde det var möjligt, men jag byggde den uppe på vinden i huset jag bodde i då. Jag gjorde alla delar och fick sedan smältlimma ihop allt för att sedan ta den till min svåger som fick svetsa ihop delarna.

Men en motorcykel blev det trots allt som såldes för att bygga nästa.

– Det som är kul är att jag 20 år senare fick chansen att köpa och renovera just den hojen på tidningsomslaget som startade allting.

Sverige har frikostliga regler för amatörbyggda fordon. Det har väl underlättat en hel del?

undefined
Broms- och bakljus har integrerats in ramen.

– Jag kan i princip ta en rörhög, bygga någonting och till slut få en registreringsskylt. Detta tack vare att man kan registrera som amatörbyggt fordon.

Även om de flesta motorcyklar han byggt är sålda så är det inte för ekonomisk vinning han bygger. Anders Göth gör det mest för att det är skoj, han ser det som terapi.

– Sedan är det alltid någon kompis som behöver lite hjälp. Nu senast skulle vi bara byta blinkers på en hoj, det blev bara bakfälgen kvar när vi var färdiga.

Produktionen hemma i garaget är hög. Varje år bygger han två till tre nya motorcyklar, helt från scratch.

Har du någon färdig idé i huvudet eller ändras allt under byggets gång?

– Jag har nog en ganska klar bild i huvudet av hur det ska bli. 

– Sedan är det många som kan se när hojen är klar att det är jag som byggt den, man har skapat någon form av signum. Det är kul.

När idén om en ny motorcykel har växt fram börjar byggprocessen för Anders Göth. Vissa grejor lägger han bort jobbet på, till exempel vattenskärning av detaljer.

– Man har väl blivit lite mer modern. Det finns ju ingen anledning att stå med en vinkelslip och nöta när man kan mejla en fil till en vattenskärare som fixar det på ett par minuter.

Just nu har han fyra projekt igång samtidigt.

– Men jag har också förmågan att stänga av helt och inte vara i garaget på flera månader.

undefined
En av Anders Göth tidigare vinnarhojar genomgår en uppgradering.

Å andra sidan springer han ibland ut till garaget och fixar något under de minuter som spagettin kokar på spisen.

Inne i Anders garage står det både färdigbyggda prisvinnare och nya projekt. När han går runt och visar på de där små detaljerna, som helt dolda bränsleledningar och minimala diodbelysningar som smälter in i ramen, förstår man att det är en perfektionists verk.

– Det finns dock alltid något som kan göras bättre, säger Anders Göth och pekar på tanken på vinnarchoppern. 

– Det är bara en fix idé, men hur den ska bli är jag inte riktigt färdig med ännu. 

Amatörbyggt fordon

Amatörbyggt fordon är en svensk juridisk term som betecknar fordon som har byggts av enskild person för enskilt bruk, det kan vara en bil, motorcykel eller en trike.

Säkerhets- och miljökraven är inte fullt så stränga som för serietillverkade fordon, för att bespara byggaren ett omständligt provningsförfarande.

Amatörbyggda fordon besiktas av Sveriges Fordonsbyggares Riksorganisation som genomför en byggbesiktning och en slutbesiktning av fordonet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!