– För mig är det tydligt att förutsättningar saknas för att binda ihop den kommande Östra Götalandsregionen till en sammanhållen arbets- och studiemarknad, säger Paul Håkansson, vd för Östgötatrafiken.
Därmed sällar han sig till skaran av politiker och tjänstemän som ser hinder för storregionen att bli en växande regional arbetsmarknad.
Inga lysande utsikter för Östergötland och Smålandslänen
Sveriges indelning ska göras om, länen tas bort och förslaget är att Östergötland bildar en storregion med Jönköpings län, Kronobergs län och Kalmar län.
Regionerna förväntas ge frodigare regionala arbetsmarknader där människor hittar jobb och arbetsgivare hittar kompetent arbetskraft utan att folk måste bryta upp sina liv och flytta. Istället ska den regionala pendlingen öka, delvis med Skåne som förebild.
Nu visar en studie att Östergötland och Smålandslänen inte har lysande utsikter.
Studien är gjord av konsultbolaget WSP på uppdrag av Svensk kollektivtrafik Service AB, som studerat Östergötlands och Smålands förutsättningar.
"Svårt att kollektivtrafikförsörja glesbyggda områden ur ett ekonomiskt hållbart perspektiv"
I Östergötland är befolkningen starkt koncentrerad till Linköping och Norrköping. Mellan dessa städer och några fler orter i länet fungerar kollektivpendling idag väl enligt studien. Dock finns andra ställen där pendling blir långsam eller komplicerad och länet har flera mindre järnvägsbanor där kvaliteten och kapaciteten är för låg.
Östergötland följer den globala trenden med inflyttning till städer och kollektivtrafik som byggs upp och byggs ut i stråk mellan stora befolkningsnav. Små orter och samhällen får mindre del av pengarna och det är sannolikt att utvecklingen fortsätter så, enligt WSP-rapporten.
”Glesbebyggda områden blir troligtvis svåra att kollektivtrafikförsörja ur ett ekonomiskt hållbart perspektiv” skriver WSP.
Håkansson underkänner förutsättningarna
Om Östergötland har vissa brister i sin kollektivtrafik och småorter ytterligare kan komma att hamna i bakvattnet, förvärras bilden då Smålandslänen läggs till.
Jönköping är ett stort befolkningsnav i klass med Linköping och Norrköping. Växjö och Kalmar halvstora, därutöver är Kronobergs och Kalmars län glesbefolkade med en infrastruktur som har brister, långsamma järnvägsbanor, pendlingen är lägre än rikssnittet och utbud av arbetskraft och jobb är begränsat, enligt rapporten.
Situationen får Östgötatrafikens vs Paul Håkansson att underkänna förutsättningarna för att bygga samman storregionen med kollektivtrafik.
Varför kommer det inte att fungera?
– Avstånden är för långa och befolkningsunderlaget är för litet.
Göteborg magnet för Jönköping
Därtill pekar rapporten ut ett tredje problem: I Östergötland finns sedan länge en stark dragning på arbetskraft och näringsliv till Stockholm med stor utpendling. Bara ett exempel är veckans möte mellan representanter från Norrköpings kommun, näringslivet och vd för Stockholm Business Region som vill ingå samarbete med Norrköping.
För Jönköping är Göteborg sedan länge den självklara starka magneten. Och i Kalmar/Kronoberg har man etablerade kontakter med Blekinge och Skåne.
Enligt Paul Håkansson är det nödvändigt att fortsätta så, trots att det får det tänkta östgötska-småländska storlänet att spreta.
– Den kommande regionens utbyte med storstadsområdena måste ges hög prioritet, säger han.
Är det då en god idé att gå vidare med regionindelningsförslaget?
– Det är en rent politisk fråga. Regionbildningen görs av andra skäl.