Runt 600 motorcykelolyckor sker årligen i Sverige till följd av lösgrus på vägarna. Av dem sker mer än hälften, 51,7 procent, under perioden mars till maj. Detta visar en undersökning från försäkringsbolaget Svedea.
– Motorcyklister åker mest på mindre vägar och de är inte jätteprioriterade att sopa upp gruset på först, därför bör man ta det lite försiktigt när man åker där, säger Frank Lindström, ordförande för östgötadistriktet inom Sveriges motorcyklister, SMC, och vägspanare.
Det är dock inte bara under våren som grus på vägen orsakar motorcykelolyckor. Under resten av säsongen är det vanligt att grus som lämnats kvar vid vägarbeten eller som kommit upp på vägen efter att andra fordon genat i kurvor orsakar olyckor. Enligt Transportstyrelsen har var femte allvarlig motorcykelolycka med lösgrus att göra.
Även om reglerna för hantering av grus på vägarna är samma i hela landet syns skillnader i antalet olyckor i de olika regionerna. De mest drabbade regionerna är Kalmar, Uppsala, Södermanland och Östergötland.
– Säsongen 14/15 hade vi 17 sådana motorcykelolyckor i Östergötland och då är det bara de olyckor som är inrapporterade till försäkringsbolagen, det kan finnas fler som kanske bara kört omkull, men inte rapporterat det, säger Frank Lindström.
Vad som kan göra att det ser olika ut i olika delar av landet vet han inte.
– Kanske sopar de senare här. Sen ligger vi rätt långt söderut, vilket kanske gör att vi kommer ut på vägarna tidigare. Det är svårt att ge generella svar på.
– Det lockar alltid att gå ut och åka mc, abstinensbesväret är stort. Det är fortfarande relativt kallt, men om det blir varmt i påsk med 10-12 grader kan det vara massor med folk som går ut och åker, säger Frank.
Detta är något som Frank menar skulle kunna ligga till grund för de många olyckorna under vårkanten.
– Folk är ivriga, det i kombination med att de inte kört på ett halvår och att motorcykeldäck egentligen är gjorda för sommarvägar gör att det inte är optimalt att åka i dag.
Som vägspanare är Frank ofta ute på vägarna för att se att allt sköts på rätt sätt.
– Vi jobbar med logistik, jagar entreprenörer om de inte sköter väghållningen, särskilt efter 31 maj då gruset ska vara borttaget. Sen kontrollerar vi nya rondeller och nya vägar för att se hur de är för motorcyklister.
Han menar dock att även om det förekommer olyckor sköter sig de flesta väghållarna.
– Det vi kan ha synpunkter på ibland är att det kan dröja innan de tar upp gruset på småvägarna, men det är antagligen en prioriteringssak, säger Frank.